Milletvekili Toğrul, hapishanelerdeki ölümleri TBMM’ye taşıdı

Milletvekili Toğrul, hapishanelerdeki ölümleri TBMM’ye taşıdı

 

ANKARA- YENİ ÇİZGİ;  TBMM İdare Amiri, Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdurrahman Atay'ın hastaneye sevk edilmemesi sonucunda hayatını kaybettiğine dikkat çekerek “AKP Hükümeti döneminde hapishanelerde yaşanan ölümlerin Türkiye tarihinin en yüksek ölüm oranları seviyesinde. Ancak, Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan mahpusların yaşam ve sağlık haklarını korumak devletin temel görevleridir. Cezaevinde gerçekleşen ölümler sosyolojik ve hukuksal olarak ayrı bir öneme sahiptir” dedi.

 

HDP Milletvekili Toğrul, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Anayasa’nın 98' inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği soru önergesinde Abdurrahman Atay'ın ölümü ve cezaevlerinde yaşanan diğer ölümleri sordu. www.yenicizgihaber.com

 

 

Türkiye’deki hapishanelerin fiziki koşulları ve ihmallerden kaynaklı oluşan durumdan dolayı neredeyse her gün cezaevlerinde bir mahpus hayatını kaybettiğini hatırlatan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, “Hapishanelerdeki yıllık ölüm oranlarına bakıldığında AKP iktidarı döneminde önemli oranda bir artış yaşanmaktadır. Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı olduğu dönemde hapishaneler ile ilgili bir sorun olmadığını söyleyerek "Cezaevlerinde bulunanlar devletimize emanettir" demesine rağmen sadece Adalet Bakanlığı’nın verilerini dikkate alırsak bile AKP Hükümeti döneminde hapishanelerde yaşanan ölümlerin Türkiye tarihinin en yüksek ölüm oranları olduğu görülmektedir. Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan mahpusların yaşam ve sağlık haklarını korumak devletin temel görevlerindedir. Cezaevinde gerçekleşen ölümler sosyolojik ve hukuksal olarak ayrı bir öneme sahiptir. Cezaevinde kalanların sağlık ve sosyal durumundan kamu otoritesi sorumludur. Türkiye hapishanelerinde genel olarak yaşanan ölümlerin bir benzerini de 30 Ocak 2021 tarihinde Gaziantep E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşadık” dedi.

 

Gaziantep E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2 yıldır tutuklu yargılanan Abdurrahman Atay bir aydan bu yana devam eden sağlık sorunları nedeniyle cezaevi yönetiminden birçok kez hastaneye sevkini istediği bilgisinin kendilerine ulaştığını hatırlatan milletvekili Toğrul açıklamasına şöyle devam etti;

Atay son bir hafta içerisinde çok kötü olduğunu belirtmesine rağmen cezaevi doktoru tarafından ilaç yazılarak tekrar koğuşuna gönderiliyor. Bu durum 2 defa tekrarlanmasına ve Atay’ın avukatları tarafından cezaevi yönetimine müvekkilleri adına dilekçe gönderilerek durum iletilmesine rağmen Atay’ın hastaneye sevki yapılmıyor.

 

Abdurrahman Atay 29 Ocak günü telefon görüşmesinde ailesine sağlık durumunun iyi olmadığını belirterek helallik istediği söyleniyor. Hastaneye sevk edilmeyen tutuklunun sağlık durumu 30 Ocak’ta kötüleşiyor. Atay’ın koğuşunda fenalaşınca ambulansla hastaneye sevk edildiği sırada hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Fakat ambulans ile götürüldüğü hastanedeki doktorun, Atay’ın kızına gerekli tüm müdahaleleri yaptık fakat babanız geldiğinde en az bir buçuk saat önce hayatını kaybetti demesi akıllarda bir şüphe bırakmaktadır.”

 

HDP Milletvekili Mahmut toğrul şu soruların yazılı olarak yanıtlanmasını talep etti;

1-         30 Ocak 2021 tarihinde Gaziantep E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden Abdurrahman Atay’ın durumuna ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise soruşturma ne aşamadadır? Yok, ise neden başlatılmamıştır?

2-         Abdurrahman Atay’ın ölümünde ihmali olan Cezaevi yönetimine yönelik ne gibi hukuki yaptırımlar uygulanacaktır?

3-         Abdurrahman Atay’ın kendisi ve avukatları tarafından birçok defa hastaneye sevk edilmesi konusunda talebi olmasına rağmen Atay’ın hastaneye sevk edilmemesinin nedeni nedir? Atay, Antep Cezaevi’nde bulunduğu süre içerisinde kaç defa hastaneye sevk edilmiştir? En son ne zaman hastaneye sevk edilmiştir?

4-         Hastaneye sevk edilmeden Cezaevi’nde Atay’ın sağlık durumuna ilişkin yapılan müdahaleler nelerdir? Cezaevi doktoru Atay’ın durumuna ilişkin bir rapor tutmuş mudur? Tutmuş ise raporun detayları nelerdir?

5-         Atay’ın hastaneye sevk edilmemesi yaşam hakkının ihlali değil midir? Atay’ın avukatlarının cezaevine dilekçeyle yapmış oldukları başvuruların dikkate alınmamasının nedeni nedir?

6-         Atay’ın otopsi raporunda geçen ölüm nedeni nedir? Otopsi raporuna yansıyan ihmaller var mıdır? Var ise bu ihmaller nedir?

7-         Otopsi raporuna Atay yolda mı hayatını kaybetmiştir? Yoksa ailesinin iddia ettiği gibi hastaneye götürülmeden bir buçuk saat önce mi hayatını kaybetmiştir?

8-         Türkiye genelinde adeta bir mezarlığa dönüşen Ceza İnfaz Kurumlarının fiziki ve psikolojik yapısının iyileştirilmesine yönelik bakanlığınız ne gibi önlemler almayı düşünüyor? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri