Milletvekili Toğrul Araban’lı çiftçilerin yol sorununu TBMM’ye taşıdı

Milletvekili Toğrul Araban’lı çiftçilerin yol sorununu TBMM’ye taşıdı

 

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye’de tarımda çok önemli bir yer tutan Gaziantep ve ilçesi Araban’da tarım arazilerinin yollarının olmaması ve bozuk yollar çiftçilere büyük zorluk ve sıkıntılar çıkarttığını söyledi.

 

Çiftçiler, yol olmadığı için arazilerde ürün hasadlarını zor koşullarda yapabildikleri gibi olası bir yangında itfaiye araçlarının arazilere, fıstık bahçelerine girmekten zorlandığı içinde büyük maddi kayıplar oluştuğunu ifade eden HDP Milletvekili Toğrul, sorunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığının yanıtlaması amacıyla soru önergesi verdi. www.yenicizgihaber.com

 

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM) na verdiği soru önergesinde tarım ilçesi arabanını arazi ve fıstık bahçelerinin yol sorunlarını gündeme getirdi.

 

Araban da üretimde, buğday, arpa, mercimek, nohut, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, fasulye gibi ürünlerle ön plana çıktığına vurgu yapa milletvekili Mahmut Toğrul, ayrıca ağaç olarak özellikle Antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilen ilçede tüm bu ürünlerin içerisinde en önemli yeri ise ünü ülke sınırlarını aşan meşhur Araban sarımsağının oluşturduğuna vurgu yaptı.

 

ARABAN İLÇESİNİN İYİ BİR TARIM OVASI VAR

Türkiye’de üretilen sarımsağın yüzde 22’si Araban’da üretildiğini kaydeden milletvekili Toğrul çiftçilerin yaşadıkları sorunları şöyle dile getirdi:

 

“Araban, sarımsak üretiminde Türkiye birincisidir. 2023 yılı için yaklaşık 25 bin dönüm sarımsak ekilmiş ve her yıl ortalama 40 bin rekolte sağlanıyor. Ve sarımsak büyük bir emekle sürekli bakım isteyen bir üründür. Üretim süreci yaklaşık olarak 9 ay sürmektedir. Ekim ayının sonunda ekilen sarımsak haziran ayında toplanmaktadır. Araban ilçesi sarımsak üretimiyle hem ülke hem bölge hem de kentimiz Gaziantep’in ekonomisine önemli katkı sağlıyor. www.yenicizgihaber.com

 

Böylesi önemli tarım ürünleriyle ve özellikle sarımsağıyla ön plana çıkan Gaziantep Araban ilçesi çiftçileri tarım arazileri ve fıstık bahçelerinin yolları olmadığı için büyük bir mağduriyet yaşamaktalar. Araban Ovası'nda, yaz mevsimlerinde toz toprak olan, kış mevsimlerinde ise çamur deryasına dönen tarım arazilerine giden dar, bozuk, taşlı, çamurlu yollar, çiftçiler açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır. Özellikle üreticilerin tarlasında ve fıstık bahçesinde üretim yapmak için tohum, gübre, ilaç ve hasat dönemlerinde büyük sıkıntılar yaşamakta.

 

Buğday, arpa ve mercimek zamanı arazi yolu olmadığı için biçerler tarlalara giremiyor Traktörler kış aylarında oluşan çamurdan kaynaklı sürekli yollarda kaldığı gibi çoğu araziye, fıstık bahçesine de yol olmadığı için gidemeyen çiftçi uzak mesafelere kadar ürün taşımak zorunda kalıyor. Bu durum hem ürün kaybına hem de çiftçiye maddi kayıplar vermekte.

Buğday, arpa ve mercimek zamanı arazi yolu olmadığı için biçerler tarlalara giremiyor, biçerin girdiği yerlere ise traktör ve kamyonlar giremediği için biçerler ürünü biçtikten sonra uzakta bekleyen römorklara boşaltmak zorunda kalıyorlar.”

 

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı olarak cevaplandırması için verdiği soru önergesin de şu soruları sordu:

1-         Gaziantep’in Araban ilçesindeki arazi yollarının bakımı konusunda bakanlığınızın günümüze kadar bir adım atmamış olmasının nedeni nedir?

2-         Gaziantep’in Araban ilçesindeki arazi yollarının bakım, onarım ve kumlama çalışmaları konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

3-         206 bin dönüm ekilip biçilen alan kapasitesi bulunan Araban Ovası'nda üretilen ürünlerinin kalitesini ve rekolteyi daha da arttırmak için bakanlığınızın bir proje çalışması olacak mıdır?

4-         Araban ilçesindeki arazi yollarının bozuk olmasından kaynaklı çiftçinin yaşadığı sorunları ne gibi önlemler alarak çözeceksiniz?

5-         Gaziantep’in Araban ilçesindeki tarımsal üretimin atmasına katkı sağlamak için arazi yollarının yenilenme çalışmalarını ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz?  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri