Mersin’de kadınlar gece yürüdü “Yaşamdan yanayız, feminist isyandayız”

Mersin’de kadınlar gece yürüdü “Yaşamdan yanayız, feminist isyandayız”

MERSİN-YENİ ÇİZGİ; Mersin'de Kushimato Sokağı'nda buluşan kadınlar, Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüşte sık sık “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “bakmamayı, tahrik olmamayı, laf atmamayı, taciz etmemeyi, tecavüz etmemeyi, kadın öldürmemeyi, insan olmayı öğreneceksiniz” sloganlarını yüksek sesle dile getirip sokakları inlettiler.

Bu yıl Mersin’de 5. si gerçekleşen feminist gece yürüyüşü saat 19.00’da Kushimato Sokağı’nda başladı. Kadınlar buluşma noktasından Özgecan Aslan Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar yürüyüşlerini ellerinde “Yaşamdan yanayız, feminist isyandayız” yazılı pankart taşıdı. Öldürülen üniversite son sınıf öğrencisi Feray Şahin’in fotoğrafları taşındı. Kadınlar ellerindeki dövizlerde tepkilerini dile getirdi. Polis geniş güvenlik önlemi aldı. Yürüyüşün olduğu sokak ve cadde trafiğe kapatıldı. İlk önce az sayıda olan kadın giderek çoğaldı Kushimato sokağında kadınlar dolup taştı.

SUSMUYORUZ

Kadınlar yürüyüş sırasında sık sık “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Genel ahlak kimin ahlakı” sloganları atıldı. Çevredeki esnaf alkışlarla destek verdi. Şarkılar söylendi, dans ve oyun halayları ile geceye renk katıldı.

ERBANE ÇALDILAR

Özgecan Aslan Meydanı’nda toplanan kadınlar burada uzun süre bekledi burada yapılan konuşmalarla kadına uzanan eller, şiddet, katliamlar kınandı, özgürlükler talepleri dile getirildi. Halay çekildi, erbane çaldılar. Her kesim dernek ve partilerden katılımın olduğu gece yürüyüşünde yaşlı genç kadınlar yer aldı.

BAKMAMAYI, TAHRİK OLMAMAYI, ÖLDÜRMEMEYİ ÖĞRENECEKSİNİZ

Kadınlar artan baskı ve şiddete karşı “Burada bu düzene seslenmek için değil, çarpık olan bu düzeni değiştirmek için toplandık” diyen kadınlar, “Bakmamayı, tahrik olmamayı, laf atmamayı, taciz etmemeyi, tecavüz etmemeyi, kadın öldürmemeyi, insan olmayı öğreneceksiniz” sloganlarını yineledi.

BU BİR FEMİNİST İSYANDIR

Özgecan Aslan Meydanında yapılan ortak açıklamada kadınlar şunları dile getirdi;

Feminist mücadele bizlere sadece kadın düşmanlığına karşı mücadele etmenin değil dayanışmamızla sınırları aşmanın dünyayı değiştirmenin araçlarını da verdi. Ne patriyarkayla uzlaşmaya, uyum sağlamaya ne de mücadelemizden vazgeçmeye niyetimiz var. Haberiniz olsun kadınlar daha fazlası için, dünyayı değiştirmek için sokaklara çıktı. Evde, işte, sokakta hayır diyen, birbirinin sesini duyan kadınlara bakın. Bu bir feminist isyandır. YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri