Maraş Katliamı, İnsanlık Suçu !

Maraş Katliamı, İnsanlık Suçu !

 

Maraş Katliamında yaşamını yitirenler Kahramanmaraş’ta düzenlenen toplantı ile anıldı. “Maraş’ı unutma, unutturma” ve “Maraş’ın hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı anmada yapılan konuşmalarda, devlete “yüzleşme” çağrısı yapıldı. Kahramanmaraş'ta çoğu Alevi yurttaşlardan oluşan 111 kişinin öldürüldüğü katliamın üzerinden 44 yıl geçmesi nedeniyle anma öncesi Valiliğin şehirde 10 gün boyunca toplantı yasağı ilan etmesi de tepki çekti.

 

1978 yılında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı, Alevilerin büyük çoğunluğunun kenti terk etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamının 41’inci yıl dönümü dolayısıyla kitlesel anma etkinliği düzenlendi. Gaziantep, Adıyaman, Adana, Mersin şehirlerinde Kahramanmaraş katliamında ölenler anılırken, katiller lanetlendi.

 

Maraş’ın Yörük Selim Mahallesi’ndeki hastane meydanında toplanan yüzlerce kişi, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açarak Erenler Cemevi’ne doğru yürüdü.

Polis engel olsada eylemciler yürümeye devam etti. Yürüyüş sırasında sık sık “Maraş’ı unutma, unutturma”, “Maraş’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı. Anma programına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç ile HDP milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Peköz ve Semra Güzel, İHD gibi demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri katıldı.

 

Anma sırasında ortak açıklamayı, Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz okudu.

 

“KATLİAM İNSANLIK SUÇUDUR”

Anmanın tertip komitesi adına konuşan Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili, 1978 yılında Maraş’ta çeşitli ölüm şekilleriyle Alevi’siyle, Sünni’siyle öldürülen canları anmak için bir arada olduklarını belirtti. Bu olayın sadece Alevi vatandaşların bir sorununun olmadığını vicdanı olan herkesin sorunu olduğunu kaydeden İbili, “İnanıyoruz ki Maraş halkı da barışı, kardeşliği ve kucaklaşmayı arzu etmektedir. Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır. Katliam hazırlıkları mahallemizde bulunan kahvehanenin taranmasıyla başladı. Ancak biz bu kadar yapılan zulme rağmen yüzyıllardır Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürt’üyle, Türk’üyle inanç farklılığına rağmen yaşayan bir toplumuz. Bu ülkede daha mutlu olmanın yolu olan eşit yurttaşlık temelini yaratmak zorundayız. Ülkemizde barışın, huzurun ve kardeşliğin daim olmasını temenni ederek, katliamı bir kez daha lanetliyorum” dedi.

 

12 EYLÜL’E GEREKÇE YAPILDI

Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına ise Hüseyin Güzelgül konuştu: “12 Eylül faşizminin gerekçelerini yaratmak için derin devlet, 1978 yılında katliamlara yöneldi. Bunun içinde Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde hunharca sivil katliam eliyle saldırılara girişti. Aslı astarı olmayan yalan, yanlış beyanlarla halk galeyana getirildi. Maraş’ta yüzlerce canımız katledildi. Binlercesi buralardan sürüldü.”

 

“DEVLET YÜZLEŞİLMELİ”

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise açıklamasında, “Bize diyorlar ki ‘Kanatmayın meseleyi açmayın kapatın.’ Bizde diyoruz ki ‘Yaralar kanamaya devam ediyor.’ Koçgiri’den beri kanamaya devam ediyor. Ağrı’dan, Zilan’dan beri devam ediyor. Sivas, Gazi ve Roboski’de hala kanıyor. Şu anda siyaseten yapılan gasplarla halka yeni yaralar açılıyor. Onun için amacımız yaraları kanatmak değil, yaraların kanamamasını istiyoruz. Bunun için de katliamlarla yüzleşilmelidir” diye ifade etti.

 

“KAYIP MEZARLAR BULUNMALI”

41 yıl önce yaşanan acının hala devam ettiğini ifade eden CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç da, “Talepler var; devletin ve hükümetin bu talepleri bir an önce yerine getirmesi gerekiyor. Birincisi kayıp mezarların yerleri gösterilmeli. Toplu ya da ayrı ayrı gömülen mezarların yerleri gösterilmelidir. Düşünün ailenizin bir ferdini kaybediyorsunuz, mezar yerini bilmiyorsunuz. Bundan daha büyük bir acı yoktur” şeklinde konuştu..

 

Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakılırken, anma programı semahla son buldu.  

 

YASAK 25 ARALIK’TA SONA ERİYOR

Kahramanmaraş’taki açıklamada, "Bu kapsamda 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi doğrultusunda, siyasi partilerin programları ile toplum yararına gerçekleştirilecek etkinlikler hariç il genelinde yapılacak açık hava toplantıları 16 Aralık saat 00.01'den 25 Aralık saat 23.59'a kadar 10 gün süreyle yasaklanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri