Kazdağılarında ağaç kıyımını durdurun

Kazdağılarında ağaç kıyımını durdurun

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ( ÇYDD ) Gaziantep Şube Başkanı Dr Gönül Çakmak şuana kadar 200 bin ağacın kesildiği Kazdağılarındaki doğa katliamının derhal sona erdirilmesini isteyerek yetkilileri göreve çağırdı. Dr. Çakmak, “Geleceğe ve çocuklarımıza bırakabileceğimiz tek gerçek miras yaşanabilir bir çevre” dedi.

Konuyla ilgili olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in gönderdiği basın açıklaması paylaştı. Gaziantep ÇYDD Şube Başkanı Dr Gönül Çakmak, Kazdağılarındaki katliamın biran önce durdurulmasını istediklerini açıkladı. Geleceğe ve çocuklarımıza bırakabileceğimiz tek gerçek miras yaşanabilir bir çevre olduğunu hatırlatan ÇYDD Şube Başkanı Çakmak, “Milyonlarca insanın tüm uyarılarına ve protestolarına rağmen yapılması planlanan maden alanı, Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta ve aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su havzasında yer almaktadır. Kazdağları’nın ana kaynak değeri bitki örtüsünün taşıdığı biyolojik çeşitlilik olup 800’den fazla bitki türünü barındırmaktadır. Bu bitki türlerinden 37 bitki taksonu ülkemiz için endemik, 9 bitki taksonu da Kazdağları için endemik özelliktedir. Bölge bitkisel çeşitlilik yanında, aynı zamanda kuş ve memeli hayvan türleri açısından da ülkemizin en zengin bölgesidir. Ayrıca etki sınırları içinde yer alan Çanakkale ve Balıkesir ilinin tüm yeraltı su zenginliğinin kaynağı Kazdağları’dır. Tarihte de bu zenginlik “Bin Pınarlı İda” özdeyişi ile ifade edilmiştir. Dolayısıyla Kazdağları jeomorfolojik yapısı, bitki ve hayvan zenginliği ile doğal olarak çok önemli bir bölgedir” dedi. 

KESİLEN AĞAÇ SAYISI 200 BİNE ULAŞTI

Dünyamızın ve ülkemizin ekolojik ve tarihi yaşam dengesi olarak görülen bu alan üzerinde, bugün itibariyle yaklaşık 200 bin ağaç kesildiğini ileri süren ÇYDD Başkanı Çakmak, “Halen firma tarafından kesilmeye devam edildiği, böylesine bir doğa cennetinin içinde yer alan ve kentin tek ve alternatifsiz su kaynağı Atikhisar Barajı Havzası üzerinde devam eden ağaç katliamının ardından, dünyanın en kuvvetli zehiri olan ve bitki, hayvan ve insan sağlığına olumsuzu etkisi tıbbi araştırmalarla saptanmış olan siyanürün, altın ayrıştırmasında kullanılacak olması havamız, toprağımız ve suyumuz için ölüm fermanının çıkarılması anlamına gelmektedir. Doğa ve doğal yaşam tüm insanlığındır, insanlığa ait yaşam döngüsü maddi çıkarlar doğrultusunda değiştirilemez ve müdahale edilemez. ÇYDD olarak çocuklarımızın geleceği olan doğal çevrenin katledilmesi amacını da taşıyan bu sorumsuzluğun derhal giderilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. YENİ ÇİZGİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri