Kadınların Türkiyede Bilim İnsanı Olarak Yeri Konuşulacak

Kadınların Türkiyede Bilim İnsanı Olarak Yeri Konuşulacak

Amerikan Hücre Biyolojisi Derneği’nin düzenlediği kongreye panelist olarak katılacak olan Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş, Türkiye’de kadınların bilim insanı olarak yerini ve karşılaştıkları zorlukları anlatacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenli olarak yapılan, Nobel ya da Lasker ödülleri kazanmış ünlü bilim insanları da dahil dünyanın dört bir yanından her yıl yaklaşık 35 bin bilim insanını bir araya getiren kongre, bu yıl 12-16 Aralık 2015 tarihlerinde San Diego’da gerçekleşecek.

Kongrede bilim kadınlarının farklı ülkelerde bir bilim insanı olarak yerleri ve karşılaştıkları zorlukların tartışılacağı panelde, Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş da konuşacak.

TÜRKİYE’DEKİ KADIN AKADEMİSYEN ORANI YÜZDE 43

Amerika’dan iki bilim kadının oturum başkanlığı yapacağı bu toplantıya İsviçre, İskoçya, Çin ve Türkiye’den olmak üzere dört bilim kadını konuşmacı olarak davet edildi. Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş; böyle bir panele konuşmacı olarak davet edilmekten onur duyduğunu belirterek, konuşmasında aşağıdaki noktaları vurgulayacağını ifade etti:

“Anadolu’muz Türk bilim ve iş dünyasına hizmet eden çok sayıda başarılı kadın örnekleriyle doludur. Bu örneklere Selçuklu döneminde Sivas’ın Divriği ilçesindeki evrensel niteliklere sahip çok özgün bir eser olan “Darüşşifa”nın inşasını gerçekleştiren Turan Melek ile başlayabilir; üniversite eğitim sistemi ve biyomedikal araştırmalar alanındaki çalışmalarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamasına rağmen ülkemizde de çok aktif bir bilim kadını ve bir öncü olan Banu Onaral hocamızla devam edebiliriz”.

Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş, Türk kadının bilim alanındaki başarılarına değinerek, “Çok sayıda Türk bilim kadını gerek ülkemizde, gerekse dünyada sayısız başarıya imza atmıştır ve atmaktadır. Bir üniversite hocası ve de hekim olarak, günümüzde çok sayıda genç kadının oldukça iyi eğitim almış ve donanımlı olarak bilim dünyasına hizmet etmek üzere hazırlandığını görmek benim için çok mutluluk verici” diye konuştu.

Türkiye’deki kadın akademiysen oranının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Aktaş, “2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki kadın akademisyenlerin oranı yüzde 43’tür. Bu oran; diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek bir değerdir. Çevremdeki azimli, çalışkan, hedeflerini belirlemiş ve de bu yolda çalışmaya başlamış genç kadınları gördükçe bu oranın daha da artacağını düşünüyorum. İleride Türk kadınları olarak yükselen sayıda güzel gelişmenin mimarları olacağımıza inancım büyük. Amerika’daki toplantıda da bunları özetlemeye çalışacağım. Böyle büyük bir toplantıda, bu şekilde ülkemi temsil edebilmek gerçekten çok gurur ve heyecan verici” ifadelerine yer verdi.[gallery link="file" ids="32915"]

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri