İnsan Hakları Günü\'nde hak ihlalleri ve Kürt sorununa dikkat çekildi

İnsan Hakları Günü\'nde hak ihlalleri ve Kürt sorununa dikkat çekildi

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 75’inci yıl dönümü dolayısıyla yurt genelinde birçok şehirde etkinlikler düzenlendi. Buralarda yapılan ortak açıklamalarda demokratikleşmenin önündeki en temel engel olarak gösterilen hak ihlalleri ve Kürt sorununun çözümü çağrısı yapıldı. Hak ihlallerinin her geçen gün arttığına vurgu yapıldı.  

 

MERSİN

İnsan Hakları Günü nedeniyle İHD Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıkamasın Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Herkes için insan hakları” dövizi taşındı. Çok sayıda hak savunucusunun katıldığı açıklamada, sık sık “İnsan haklarıyla insandır” sloganı atıldı. Açıklamayı yapan İHD Mersin Şube yöneticisi Hakkı Demir, ülkede insan haklarının rafa kaldırılarak, birçok ihlalin devam ettiğini söyledi. Başta PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere tüm toplumun tecrit altına alındığını belirten Demir, tecrit politikalarının son bulması için mücadele edeceklerini ifade etti. Ülkenin demokratikleşmesi için Kürt sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Demir, şöyle dedi: “Kürt sorununun çözümsüz bırakılması, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden bir olarak varlığını korumaktadır.”  Alanda, “İfade ve örgütlenme özgürlüğümüz engellenemez” pankartı açıldı.  

 

ADANA

İHD Adana Şubesi öncülüğünde birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapıldı.  Ortak açıklamayı İHD Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş okudu. Başkan Ateş, AKP iktidarının, tüm meseleleri “güvenlik” sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, şiddeti esas alan, Kürt sorununun çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren politikalarına devam ettiğini söyledi. İHD ŞubeBaşkanı Ataş, bu politikalara karşı mücadele etmeye ve insan haklarının kurucu değerlerine kararlılıkla sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.  Katılımıcılar, Kürtçe ve Türkçe, “İnsan haklarıyla insandır” yazılı pankar taşıdı. 

 

HATAY

İHD Hatay Şubesi de, Harbiye Sosyal Yardımlaşma Derneği'nde (HASYAD) açıklama yaptı. Açıklamayı İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu okudu.  Salmanoğlu, insan haklarının kurucu değerlerine kararlılıkla sahip çıkmaya devam edecekleri kaydetti. 

 

ANTALYA

İHD Antalya Şubesi, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. "İfade, örgütlenme özgürlüğü engellenemez" pankartının açıldığı açıklamada hak ihlallerine karşı  ortak mücadele çağrısı yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri