Milyonları ilgilendiriyor, Hisseli tapu satışında değişiklik

Milyonları ilgilendiriyor, Hisseli tapu satışında değişiklik

Türkiye'de hisseli tapu sahibi olan milyonlarca yurttaş yeni düzenleme ile rahat bir nefes alacak.  Miras kalan ve kardeşler arasında pay edilen gayrimenkul ve dükkan tapuları için yürürlükteki uygulamalarda önemli değişiklikler yapıldı. 

 

 

Geçmiş yıllarda bir ev ya da dükkan satın alabilmiş milyonlarca ebeveyn, yeni bir gayrimenkul almaya ekonomik durumunun yetmemesi üzerine gayrimenkul tapularını çocukları arasında pay etmeyi tercih ediyor.

 

Halk arasında "hisseli tapu" olarak bilinen bu uygulama, söz konusu taşınmazın satış işlemlerinde hak sahipleri arasında tartışma yaşanmasına neden olabiliyor.

 

 

HİSSELİ TAPUDA YENİ DÖNEM 

Bölünmüş malın satışında çıkan sorunların çözümü, genellikle kardeşlerden birinin diğerlerinin hissesini satın alması yoluyla çözülmekte. Ancak yıllardır yürürlükte olan uygulamaya göre kardeşler, mirasa konu olan taşınmazın devri için noter onaylı bir sözleşmeye ihtiyaç duyuyordu. Yapılan düzenleme ile hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten kaldırıldı.

 

Yeni uygulamaya göre, bu tarihten itibaren miras payının kardeşe devri için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşmenin imzalanması esnasında hisse sahibi tüm paydaşların hazır bulunması yeterli oluyor.

 

 

TAPU SATIŞINDA TÜM HİSSE SAHİPLERİ HAZIR BULUNMALI

finans365.com'da yer alan habere göre, hisseli tapuların satışı için hisse sahiplerinin ortak karar alması ve tapu işlemlerinde hazır bulunması gerekir. Taraflar, arzu etmeleri halinde tapu devir işlemlerini yürütmesi için avukatlarına vekalet verebilir.

 

Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz şekilde tamamlanmalı, satışa konu taşınmazın kesin ve net sınırları belirlenmeli ve parseller tespit edilmeli.

 

 

HİSSE SAHİBİ TARAFLAR KARDEŞ OLURSA NOTER ŞARTI ARANMAYACAK

Hisseli tapu satış işlemlerinde mutlak suretle aranan noter şartı, devir işlemlerine konu tarafların ağabey-kardeşlik ilişkisi içerisinde olması halinde aranmayacak.

 

Tarafların, aynı anne ve babaya sahip olmaları halinde miras kalan evin devir işlemleri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterli olacak.

 

Hisseli tapuların kesin satış işlemleri için, yüzdesine bakılmaksızın tüm pay sahiplerinin ortak onay şartı aranırken, tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata onay vermek ve yapılacak işlemleri kolaylaştırmak mümkün.

 

Satış işleminin ardından kendi payını satan tarafa, üzerinde anlaşılan payın maddi karşılığı ödenir.

 

Bu arada, Hisseli tapu devri için ilçe belediyelerinde yürütülecek tapu işlemlerinde tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekiyor.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri