HDP’den operasyonlara tepkiler artarak sürüyor; Susmayacağız!

HDP’den operasyonlara tepkiler artarak sürüyor; Susmayacağız!

 

HDP, gözaltılara karşı birçok ilde eylemler yaptı, basın açıklamalarıyla saldırının bir "intikam operasyonu" olduğu vurgulanırken açıklamalarda, "Susmayacağız" denildi.

 

6-8 Ekim Kobanê eylemleri nedeniyle, 6 yıl sonra Halkların Demokratik Partisi'ne düzenlenen operasyon kapsamında yurt genelinde gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında toplam 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltılar bir çok ilde yapılan basın açıklamalarıyla portesto edildi.

 

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Kömür Belde Belediyesi Eşbaşkanı Erkan Karakaş ve çok sayıda partili katıldı.

Gözaltı operasyonuna tepki gösteren Leyla Güven, "Mücadelemiz karşısında zor duruma düşenler böyle yöntemlere başvurarak bizi durdurmaya çalışacaklar. 2009'da belediye başkanları olarak tek sıra halinde ellerimiz kelepçelendiğinde kaybeden bu ülkenin demokrasisi oldu. O zaman cemaatin operasyonları bugün AKP ve MHP iktidarı ile sürüyor" diye konuştu. "Dün ‘ovada siyaset yürütün' diyenler, bugün ovada yürüttüğümüz siyaseti engellemeye çalışıyor" diyen Güven, şunları söyledi: "Bu siyaseti engelleyemezsiniz. HDP olarak bir umut yarattık. 10 bin üyesinin tutuklu olduğu bir siyasi parti olarak bize diz çöktüremezsiniz. Ama biz sizin acınızı biliyoruz. AKP-MHP iktidarı bitti. İçte, dışta yaşanan krizleri perdelemek için HDP'ye operasyonlar yapılıyor. Hiçbir şey savaş politikalarınızı, yolsuzluklarınızı, ekonomik krizi perdeleyemez. Siz barajlar koydunuz, barajlara aştık. Bir umut olduk. Her gün daha da büyüyor, büyüyeceğiz. Kobanê düştü düşecek dediler. Kobanê düşmedi. Asıl kazandıracak olan diyalog ve müzakeredir. Özgürlük trenine bindik amacımıza ulaşacağız." Açıklama, "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.

 

MERSİN

Mersin'deki açıklamaya Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, "Kobanê'de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir" dedi. Alış, "Kobanê direnişi aynı zamanda enternasyonalist bir direniştir. Dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük" ifadelerini kullandı.

 

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü'nde yapılan açıklamaya İHD, TÖP, TİP, SYKP, Eğitim Sen ve AKA-DER de destek verdi. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, "Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur" dedi.

 

 

ADANA

Adana'da Heykel Parkı'nda yapılmak istenen açıklama engellendi. Bunun üzerine parti binasında açıklama yapıldı. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da katıldı.

Eylemlerini engelleyen polis ile Hatimoğulları arasında tartışma yaşandı. Polis, "Terörle ilgili açıklama yapacaksınız" diyerek, açıklamayı engellemeye çalıştı.

Polislere tepki gösteren Hatimoğulları, "Milyonların oyunu almış bir partiye Adana'da bir polis terör yakıştırması yapamaz. Adana'da bir polis keyfi bir yasaklamaya kolluk edemez. Varsa bir yasak belge ile geleceksiniz. Belge ile gelinmediği sürece biz çetevari uygulamalar olduğunu söyleme hakkını hukuktan almaktayız. Bunu söylemeye de devam edeceğiz" dedi. Hatimoğulları, sivil bir darbeye tanıklık ettiklerini kaydetti. "6-8 Ekim'e dair bir soruşturma yapacaksanız en başta Efkan Ala'nın ifadesini alacaksınız. Dönemin başbakanının ifadesi alınmalıdır" diyen Hatimoğulları, "Hedefleri muhalefeti terörize ederek parçalamak" dedi.

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ise, "Yıllardır yapılan şey tekrarlanıyor. Barışı kalıcı hale getirmeye çalışsanız bugün bu tablo olmayacak" şeklinde konuştu. Oturma eylemi yapan kitle, "HDP halktır, halk burada" sloganıyla dağıldı.

 

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütünde milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Mahmut Tuğrul, Dersim Dağ'ın katılımı ile basın toplantısı düzenledi.

Açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, AKP'nin partilerinden intikam almaya çalıştığını söyledi. Güzel, "Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır. Kobanê eylemleri gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülse de bu saldırı, Kobanê'nin tarihin en büyük direnişi sonucu IŞİD barbarlığına karşı zafer kazanmasının, Kobanê'nin düşmemesinin intikamıdır. Kobanê de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir" dedi.

'YENİLGİNİN ACISINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR'

İktidarın operasyonla 7 Haziran seçimlerinin acısını çıkarma çalıştını kaydeden Güzel, "Katliamın esas sorumluları bizleri suçlayanlardır" diye konuştu. Güzel devamında şunları kaydetti: "Bu saldırı aynı zamanda 31 Ağustos'ta açıkladığımız "Barışa çağrı deklarasyonumuza" iki hafta önce başlattığımız Demokrasi İttifakı ve "Anti-faşist blok" çalışmalarımıza verilmiş bir yanıttır. Biz antifaşist blok dedikçe faşizm yürütücülerini telaş alıyor, biz barış dedikçe savaş ortakları artık kan dökemeyeceğiz diye paniğe kapılıyor. Partimiz düzmece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz. Daha faşizme sarılanlar bilsinler ki: HDP geliyor. Korksanız da, koltuklarınıza sarılsanız da HDP'nin zamanı geldi."

TUĞRUL: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

HDP Antep Milletvekili Mahmut Tuğrul operasyonun hukuki bir yanının olmadığını belirterek, "AKP'nin bölgede yapmadığı hiçbir suç kalmadı. İnsanlarımız helikopterden atıldı. Ormanlarımız doğamız yakılıyor. Ama tüm bunlara karşı mücadelemizde bir adım geri adım atmayacağız" dedi.

 

BATMAN

HDP Batman İl Örgütü önünde yapılan açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

HDP Milletvekili Tiryaki, "İktidar 6-8 Ekim olaylarını aydınlatmak isteseydi, verilen araştırma önergeleri kabul edilirdi" dedi, verdikleri önergelerin AKP ve MHP'nin oylarıyla engellendiğini söyledi. (Ajanslar-yenicizgi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri