HDP Milletvekili Toğrul, Türkiye’deki ilaç sıkıntısını TBMM’ye taşıdı

HDP Milletvekili Toğrul, Türkiye’deki ilaç sıkıntısını TBMM’ye taşıdı

                                                                                           

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; TBMM İdare Amiri, Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye’de döviz kurundaki artış nedeniyle ilaç sıkıntısı ve ilaç krizi giderek büyüdüğünü belirterek, “ Eczanelerde tam 650 kalem ürün bulunmuyor” dedi. HDP Milletvekili Toğrul, yaşanan ilaç sıkıntıları hakkında TBMM başkanlığına önerge vererek Sağlık Bakanlığının yazılı olarak yanıtlamasını talep etti

 

Eczanelerde tam 650 kalem ürün bulunmadığına vurgu yapan TBMM İdare Amiri, Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Toğrul, Türkiye’de ilaç fiyatları, her yıl şubat ayında kur ayarı ve zam oranıyla belirlendiğini hatırlatarak, “Piyasadaki döviz kuru ile bir Avro için 4,57 liraya sabitlenen "ilaç döviz kuru" arasındaki makasın büyümesi nedeniyle bazı ilaçlara erişim sıkıntısı yaşanıyor. Aynı şekilde her yıl şubat ayı gelmeden piyasada ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Bu yılın farkı, önceki senelerde aralık gibi başlayan stok sorununun ekime çekilmiş olması. Çoğunlukla ithal ilaçların teminini etkileyen sorun, artık hammadesi ithal edilen yerli ilaçlara da yansıyor. Eylül ayından bu yana özellikle çocuk ilaçlarının temininde sorunlar yaşanmaya başladı. Eczanelerdeki yetişkin insülin, romatizma, ateş düşürücü, ağrı kesici, antibiyotik, grip ilaçlarının temininde ciddi sorunlar yaşandığı belirtilmektedir” dedi.

 

İlaçta uygulanan sabit kur, güncel euro kurunun çok altında kaldığını kaydeden milletvekili Mahmut Toğrul şöyle devam etti;

“Piyasada bulunamayan ilaç sayısında bir artış yaşandığı ifade edilmektedir. Kur farkı, pek çok firmanın ülkemize ilaç vermemesine ya da hammaddeleri yurtdışından gelen ilaçları üreten yerli firmaların ilaçları üretememesine neden oluyor.

 

Sonuç olarak; yaşanan ilaç krizinden kaynaklı hastalar eczane, eczane ilaç aramak zorunda kalırken, eczacılar, ilaç depolarından ilaç istediklerinde 'Bu ilaçlar yeteri kadar stoklarda bulunmuyor' cevabını almaktadır. İlaç yokluğu nedeniyle tedavisi yarım kalan vatandaş ilaca ulaşımda güçlük çekmektedir. Vatandaşlar, eczanelerde ilaç bulamadığı için eczacıları suçlamakta, eczacı ile vatandaş karşı karşıya gelmektedir.

 

Bu bağlamda;

1-         Piyasada bulunmayan ilaç sayısı kaçtır? Piyasada bulunmayan ilaçlar hangileridir?

2-         İlaç fiyat kararnamesinin bu yıl için 4.57 TL olan sabit kur uygulamasının yeniden düzenlenmesine yönelik bakanlığınız ne gibi bir çalışma yapacaktır?

3-         İlaç erişimine yönelik sıkıntıyı önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyodlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılacak mıdır?

4-         Bakanlığınız eczaneler ve ilaç depolarını hangi sıklıkta denetlemektedir? Yapmış olduğu denetimler sonucunda stokunda olmasına rağmen ilaç satmayan kaç işletme hakkında işlem yapmıştır?

5-         Bakanlığınız yerli ilaç üretimini teşvik etmek, yerli ilaç firmalarında araştırma – geliştirme (AR-GE) yatırımları yapılmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

6-         Bakanlığınız tarafından döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşın ulaşamadığı ilaca erişimi için alınan önlemler nelerdir?

7-         Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri