Gürcistan parası, TL karşısında 10 kat değer kazandı

Gürcistan parası, TL karşısında 10 kat değer kazandı

Bundan sadece 7 yıl önce 1 Gürcistan Larisi 1,2 TL’ydi. Bugün ise 10 kat değerelenerek 10,4 TL’ye çıktı. Türkiye’de neredeyse her gün zam gelen benzin ve motorin fiyatları ise Gürcistan’da daha ucuz. Ülkede enflasyon ise sıfıra düştü. Türkiye’deki yerli ve millicilere duyrulur.

 

Türkiye’de neredeyse her gün benzin ve motorine zam geliyor. Gelen zamlarlam birlikte benzinin litresi 36,14 TL motorini litresi ise 38,34 TL oldu. Bu artışların arkasında hem TL’nin değer kaybı hem de petroldeki fiyat artışları etkili oluyor. Türkiye’nin komşusu Gürcistan’da ise ekonomi çok iyi değil ancak ülkenin para birimi Lari, TL’ye göre 7 yılda neredeyse 10 kar değer kazandı. Türkiye’nin bir zamanlar ucuz işgücü gözüyle baktığı Gürcistan’da bir litre benzinin fiyatı, Türkiye’den daha ucuz! Türkiye’de litresi 36,14TL olan benzinin fiyatı Gürcistan’da 2,92 Lari yani 30,90 TL.

Öte yandan litre fiyatı 40 TL’ye dayanan motorinin litresi Batum’da 20,28 TL’ye satılıyor. 750 Lari (7800 TL) asgari ücretin verildiği ülkede enflasyon ise ekside seyrediyor. Ülkenin istatistik kurumun haziran ayı enflasyonu yüzde -0,7 gelirken temmuz ayında ise enflasyon yüzde 0 (sıfır) oldu.

 

Seçimden sonra en büyük zamlardan birisi ise akaryakıtta yaşandı. Akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) zam geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıt ürünlerindeki ÖTV’nin iki sebeple artırıldığını bildirdi.

 

TÜİK verilerine göre, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından, kur artışlarının da etkisiyle akaryakıt fiyatları artarken, ulaştırma harcama grubu yüzde 17,75 ile en yüksek aylık enflasyonun hesaplandığı kalem oldu. Akaryakıtta önlenemeyen yükseliş ile TL’nin değer kaybı, araç sahibi olmak isteyenler artık iki kere düşündürüyor.

 

Bir dönemin ucuz iş gücü

Türkiye’nin bir zamanlar ucuz işgücü gözüyle baktığı Gürcistan’ın para birimi TL’yi 11’e katladı. 2018 öncesi, fındık üreticileri, mevsimlik işçilerini Doğu, Güneydoğu Anadolu’dan ve Gürcistan’dan getiriyordu.

 

10 Kat daha değerli ama daha ucuz

TL, Gürcistan Larisi karşısında her ne kadar 10 kat değersiz olsa bile, Gürcistan’da bir litre benzinin fiyatı, Türkiye’den daha ucuz. Türkiye’de akaryakıtın seçimden bu yana artış oranı yüzde yüze yakın.    Gürcistan’da türüne göre bir litre akaryakıt, 3.65-2.72 (37-28,20 TL) Lari arasında değişiyor.

Gürcistan 1 Larisi, TL karşısında güncel değer ise 10.38 tl.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri