Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Dünya Çocuk Rekorları tarafından görme engellilerle empati kurulması amacıyla 420 çocuk, göz bandajıyla geçici engelli olup diş fırçalama rekor denemesi gerçekleştirdi. Renkli görüntülerin yaşandığı denemede öğrenciler, görme engelli olmanın zorluklarını yaşayarak tecrübe etti.
Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Dünya Çocuk Rekorları tarafından Şişli’deki Mahmut Şevket Paşa Ortaokulu’nda 420 çocuk geçici görme engelli haline getirilerek rekor denemesi gerçekleştirildi. Görme engellilerin yaşadıklarını anlayıp, empati yapmak amacıyla düzenlenen rekor denemesine katılan çocuklar, gözlerini göz bandajı ile kapattı. Ulusal ve uluslararası platformda ciddi bir farkındalığın oluşturulacağı etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentur, Dünya Çocuk Rekorları Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ve Rekor Danışmanı Aydın Türkgücü katıldı. Etkinlikte Prof. Dr. Kural’ın komutuyla 420 çocuk, önlerindeki diş macunu, diş fırçası, su şişesi ve boş bardağı kullanarak dişlerini fırçalamaya çalıştı. Renkli görüntülerin sahne olduğu etkinlikte bazı çocuklar zor anlar yaşadı. Yaklaşık 5 dakika süren etkinlik sonrasında yaşadıklarını anlatan bir kız öğrenci, “Çok değişik bir duyguydu. Kafam çok karıştı. Neyi nereye koyacağımı da karıştırdım. Bunu yaptığımız için çok mutluyum” dedi.
Başka bir kız öğrenci ise, “Çok zormuş. Onların adına çok üzülüyorum, çok kötü bir duygu” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe katılan bir erkek öğrenci ise, "Gözlerinin kapalı olması kötü bir duyguydu. Diş fırçalamak güzel ama Allah göremeyenlere yardım etsin. Bir şeyleri görmeden yapmak çok tuhaftı. Allah kimsenin başına vermesin. Engellileri çok iyi anlayamasam da biraz anlayabildim” şeklinde konuştu.
“GÖRME ENGELLİLERİN NE İSTEDİĞİNİ ÇOCUKLARIN ANLAMASINI İSTEDİK”
Dünya Çocuk Rekorları Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ise, “Bir eğitim, bir de öğretim var. Japonya’da çıkan bir yasa gereği her okul böyle bir faaliyet yapmak zorunda. Yani sadece okul derslerinden ibaret olmuyor. Bundan dolayı buradaki çocukların diş fırçalaması, hayatları boyunca belki unutmayacakları bir şey olacak. Belki de hayatlarında hiç diş fırçasını görmeyenler bile vardır. Biz de pek bir alışkanlık değildir. Bundan dolayı kısa sürede dişlerimizi kaybediyoruz. Bir defa onlara bunu hatırlattık. Bu diş fırçalama etkinliğinden dolayı akşam eve gidip ailelerine bu etkinliği anlattıkları zaman bir farklılık yaratılacak. Okulda hocalarımız muhakkak eğitim yapıyorlar ama eğitim böyle bir şeydir. Görme engelliler var, onları anlamamız lazım. Onlara acıyoruz ama acımamamız, onları da içimize almamız lazım. Onlara gidip kitap okumamız lazım, onlarla konuşmamız lazım, onlar bundan hoşlanıyorlar. Onlar kendi hayatlarını bir şekilde devam ettiriyorlar ama herkesten bir anlayış, destek ve sevgi bekliyorlar. Kısa bir şey de olsa onların neler anladığını hissetmelerini istedik” diye konuştu.[gallery link="file" ids="29584,29585,29586,29587,29588,29589,29590,29591,29592,29593,29594"]
Geçici Görme Engelli 420 Çocuktan Diş Fırçalama Rekoru
Geçici Görme Engelli 420 Çocuktan Diş Fırçalama Rekoru