Milletvekili Toğrul: Beton yığınına dönen şehir neredeyse nefes alınamaz hale geldi
GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’teki tartışmalı imar kararlarıyla yeşil alanların istimlak edilerek rant uğruna imara açılmasının önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Gaziantep ekolojik kent iddiası ile sürekli gündeme gelmeye çalışan bir şehir olmaya çalışırken, yapılanların böyle olmadığını gösterdiğini ifade eden HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, konuyu TBMM’ye taşıyarak, “Nitekim nereye bakarsanız bakın Antep’te ya imarlaşma, ya da betonlaşma ile karşılaşıyoruz. Beton yığınına dönen kentte neredeyse nefes alınamaz hale gelinmiştir. Sağlıklı kentleşme, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ile mümkündür. Oksijenin tükendiği bir kentte, yurttaşların sağlıklı yaşam imkanları da azalmaktadır. Bu yüzden Gaziantep’teki yeşil alanları korumak ve güvence altına almak için bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir” dedi.
Küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissedildiği günümüzde iklim her giden gün daha çok kuraklaştığını kaydeden HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Orman varlığımız ve yeşil alanlarımız giderek azalırken, hızlı, plansız ve çarpık kentleşme temiz havayı da tüketmeye başlamıştır. Giderek büyüyen bu sorun; özellikle kentlerde yaşayan vatandaşlarımızın ruhsal ve bedensel sağlığını tehdit etmektedir. Çağdaş ülkelerde, şehirleşme algısı değişmiş, kişi başına düşen yeşil alan miktarı; gelişmişlik göstergeleri arasına alınmıştır. Batı ülkelerinde kişi başına 20 metrekare yeşil alan düşerken, bu oran Türkiye’de maalesef 1-9 metrekare arasında kalmaktadır. Gaziantep’te kişi başına düşen yeşil alan belediyelere göre 8 m², mimarlar odasına göre 6,5 m²’dir. Şahinbey belediyesinde kişi başına düşen yeşil alan 4,5 m²’dir. Dünya Sağlık Örgütü, ideal yeşil alanın kişi başına 10-15 metrekare olduğuna vurgu yapmaktadır. Türkiye’deki yasalara göre bu oranın en az 10 m² olması gerekiyor.
Gaziantep ekolojik kent iddiası ile sürekli gündeme gelmeye çalışan bir şehir olmaya çalışırken, yapılanların bu şekilde olmadığı aşikardır. Nitekim nereye bakarsanız bakın Antep’te ya imarlaşma ya da betonlaşma ile karşılaşıyoruz. Beton yığınına dönen kentte neredeyse nefes alınamaz hale gelinmiştir” diye ifade etti.
YAMAÇTEPE BÖLGESİ KONUT BÖLGESİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Gaziantep sürekli yeşil alanların gasp edilmesi ve tartışmalı imar kararlarıyla gündeme geldiğini ileri süren milletvekili Toğrul, “Göz göre göre Antep’te suç işleniyor, şehrin dokusuna çok fazla müdahale edildi ve edilmeye de devam ediliyor. Bu müdahaleler metro alanın imara açılmasıyla başladı. Primall alışveriş merkezi ve karşısında enkaz olan Iconava binalarıyla devam etti. Daha sonra Iconova’nın arkasındaki TRT arazisi, yolun karşısındaki Üniversite alanı ve son olarak kentin yeşil alanlarından biri olarak bilinen Erikçe Ormanı yanındaki Yamaçtepe bölgesi konut bölgesine dönüştürüldü.
Gaziantep’in birçok yerinde yeşil alanlar bir anlamda katledilerek yerine betonlar döküldü. Yeşil alanlarla ilgili çok fazla imar değişikliği yapıldı. Yeşilsu Parkı, Kırkayak Parkı, Balıklı Parkı ve 100. Yıl Parkı içinde imar değişikliği yapılarak yeşil yok edildi. Yine Karataş, Yeditepe, Güneykent, Kolejtepe, Kavaklık, Emek gibi birçok semt ve mahallede parkların yüzeyleri kilit taşlarıyla kaplandı. Sadece parkların değil okulların bahçelerine bile ne yazık ki kilit taşları döşendi. İmara açılan ve hakkında imar değişikliği yapılan tüm alanlar ile ilgili sayısız mahkeme kararı olmasına rağmen yeni meclis kararlarıyla sürekli davalar boşa düşürülüyor. Bazen mahkemelerin yürütmeyi durdurma karalarına rağmen kimsenin mahkeme kararını taktığı yok. Metro’nun arkasındaki alanda defalarca yürütme durdurma ve iptal kararı verilmesine rağmen oradaki inşaatlar hukuksuz bir şekilde devam etti ve birçok inşaat bitti.
Son olarak ise Gaziantep’teki AKP’li belediyelerin Karşıyaka Münifpaşa Mahallesi'ndeki 174 ve 124 parseldeki arsaları ’Yeşil alan yapacağız’ diyerek istimlak ettiği, ancak bir süre sonra istimlak edilen arsaların müteahhitlere bina yapmaları için peşkeş çekildiği kamuoyuna yansımıştır.” şeklinde konuştu. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ