Gaziantep’te 16 olan Fahri Konsolos sayısı 11’e düştü. MİT raporları doğrultusunda bazı isimlerin fahri konsolosluk belgeleri yenilenmedi. Fahri Konsolosluk yetkilerinin iptal edildiği isimler Gaziantep Valiliği’ne de resmi yazı ile bildirildi. Fahrilikleri iptal edilenler arasındaki bazı isimler dikkat çekti. Bunlardan, Avusturya Fahri Konsolosu Taner Nakıboğlu, Macaristan Fahri Konsolosu Bahaeddin Nakıboğlu ve Etiyopya Fahri Konsolosu Osman Nakıboğlu, Şili Fahri Konsolosu Taner Hasırcı, Almanya- Oktay Kara,Srilanka- Güven Güzelbey, Belçika-Kutayfer Memiş.Edinilen bilgilere göre, Gaziantep’te sayıları son yıllarda artan fahri konsolosluklara özellikle iş adamları talip oluyordu. Kentte 16 olan fahri konsolos sayısı getiğimiz günlerde11’e düşürüldü. Nedeni ise bazı isimlerin fahri konsolosluk belgeleri MİT raporları gereği yenilenmedi yatıyor. Dışişleri Bakanlığı Gaziantep’te 5 ismin fahri konsolosluk belgelerini yenilemedi, yani fahri konsolos unvanları geri alındı. Unvanları geri alınanlar arasında Avusturya Fahri Konsolosu Taner Nakıboğlu, Macaristan Fahri Konsolosu Bahaeddin Nakıboğlu ve Etiyopya Fahri Konsolosu Osman Nakıboğlu, Şili Fahri Konsolosu Taner Hasırcı da var. Gaziantep Valiliği’nden alınan bilgiye göre fahri konsolosluk yetkisi iptal edilen isimlerin resmi yazı ile Valiliğe bildirildi. Bu kişilerin isimlerinin Valiliğin protokol listesinde de çıkarıldığı gözlendi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMADışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 51 Fahri Konsolosun belgelerini yenilemediklerini belirtirken bunu MİT'ten gelen raporlar ışığında yaptıklarını kaydetti.Çavuşoğlu, "Bu insanlar Türkiye'nin aleyhine çalışıyor. Hem fahri konsolos adı altında bazı hakları elde edeceksin, ondan sonra Türkiye'nin aleyhine çalışacaksın. Bu kabul edebileceğimiz bir şey değildir." Peki ya fahri konsolosluk yaptıkları ülkelere durumu nasıl izah edeceğiz? Türkiye'nin aleyhine çalışan, Türkiye'yi yıkmak için çalışan, Türkiye'nin imajını bozmaya çalışan ve Türkiye hakkında yanlış haberler yayan, iftiralar atanların fahri konsolos olmasına müsaade etmeyiz. Bu kadar net" dedi.
NASIL FAHRİ KONSOLOS OLUNUYOR?Fahri konsolosluk için sadece bir başvuru yetmiyor. Fahri konsolos olarak seçilen kişi için ilk önce kendisine o ülkenin dışişleri bakanlığı tarafından davet mektubu iletiliyor. Eğer kişi o daveti kabul ederse kişi hakkında özellikle sicil dahil birçok konuda derin bir araştırma yapılıyor. Ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçiliyor ve Türk Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı’nın da bulunduğu ortak berat ile kişiye yetki belgesi veriliyor ve o kişi artık fahri konsolos oluyor.Fahri konsolosu olduğu ülkeden her hangi bir ücret talep edemiyorlar. Ancak ‘CC’ yeşil plaka araç kullanma, kent protokolünde yer alma, dış hatlarda diplomatik personel kapısını kullanma şansları bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı fahri konsolosa ‘Yabancı Misyon Personeli Kimlik Kartı’ veriyor. Fahri konsoloslar bu ehliyete benzeyen kimlik kartları ile faaliyet sürdürüyorlar. Kartlar 3 yılda bir yenileniyor.Yetkisi Devam Eden Fahri Konsoloslar; Almanya- Oktay Kara, İsviçre-Hasan Ersoyİtalya- Mehpare Şayan Kileci, Filipinler-Tamer Kabalcıoğlu, Kırgızistan- Süleyman TiryakioğluBrezilya- Murat Kökoğlu, Slovenya-Mizyal Karabiber Nacaroğlu, Hollanda – Boral TezelSrilanka- Güven Güzelbey, Belçika-Kutayfer Memiş, KKTC- Sofu Altınbaş.