MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın Balyoz Davası'nda hakkında çıkan mahkumiyet kararının Yargıtay'da onanmasının ardından vekilliğinin düşmesi gündeme geldi.
Konuyu Habertürk yayınında değerlendiren Köylü, "Milletvekilliğinin düşmesi verilen bir mahkumiyet kararının düşmesine bağlı. Şu anda mahkumiyet kararı kesinleşti deniyor. Bir milletvekili hakkında düşme kararı verilecekse bunun birkaç yolu var. Bunlardan bir tanesi istifa milletvekilliğinin düşmesi, bir tanesi mahkumiyetin hükmünün gereği olarak milletvekilliğinin düşmesi, bir diğeri milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir işten dolayı milletvekilliğinin düşmesi. Bunlardan bazıları TBMM'nin kararına bağlı. İstifa veya milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir iş yaptıysa bu takdirde TBMM'nin kararı ile milletvekilliği düşürülebiliyor. Ancak bir mahkumiyet hükmüne bağlıysa Anayasa'nın 84'üncü maddesi gereği ayrıca TCK'nın 53'üncü maddesinde de hak yoksunlukları var. Belli bir mahkumiyet alanlar, hapis cezası alanlar milletvekilliği de dahil olmak üzere, onu da kapsayacak şekilde hak yoksunluğuna tabi tutuluyorlar. Bunları birlikte değerlendirdiğimizde ve anayasanın ilgili hükmünü de göz önüne aldığımızda milletvekilliği düşer. Bu mahkumiyet kararı Yargıtay'dan TBMM'ye geldiği zaman, bu karar TBMM Genel Kulu'na bildirilir ve iş biter. Başka bir karara gerek kalmaz. Karar sadece genel kurula bildirilecek o kadar, genel kurul oylamasına falan ihtiyaç yok bu gibi durumlarda" diye konuştu.
-FADIL AKGÜNDÜZ HATIRLATMASI-
Köylü, benzer bir örneğin Fadıl Akgündüz olduğuna değinirken, "2002 yılında Meclis'te yemin töreni yapıldığı gün veya bir gün sonraydı. Fadıl Akgündüz hakkında da bir mahkumiyet kararı gelmişti, bu karar Meclis'e bildirildi ve milletvekilliği düştü, gitti. Yine aynı durum, yapacak bir işlem yok. Meclis Başkanı Genel Kurul'da böyle bir kararın geldiği bildirilecek o kadar" diye konuştu.