Doğu ve Güneydoğu’daki hekim açığı tepkilere yol açıyor

Doğu ve Güneydoğu’daki hekim açığı tepkilere yol açıyor

 

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, bölgede hekim açığının çok fazla olduğunu ve birçok bölümde hekim bulunmadığını söyledi.

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ile Kürt illerindeki tabip odaları, Kürt hekimler ve odalara yönelik baskılara dair açıklama yaptı.

 

Diyarbakır Tabip Odası, Urfa Tabip Odası, Mardin Tabip Odası, Batman Tabip Odası, Bitlis Tabip Odası, Van-Hakkari Tabip Odası, Siirt Tabip Odası, Şırnak Tabip Odası, Ağrı Tabip Odası, Muş Tabip Odası başkanları ile TTB Merkez Konseyi üyeleri Halis Yerlikaya ve Onur Naci Karahancı katıldı.

 

Açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, bölgede hekim açığının çok fazla olduğunu ve birçok bölümde hekim bulunmadığını söyledi.

 

"BÖLGESEL EŞİTSİZLİKLER"

"Bölgede anne ve bebek ölümlerinin fazla olduğunu" belirten Turan, "bölgesel eşitsizlikler" olduğunu vurguladı.    

 

Turan, "Olağanüstü Hal’in (OHAL) fiili olarak bölgede devam ettiğini ve tüm eylem ve etkinliklerin yasaklı olduğunu" söyledi: “Mülki idarelerin, kolluğun ve savcılıkların bu saldırıları iktidarın politikalarının izdüşümüdür. İçişleri Bakanı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın kurumları ve kişileri açıktan hedef gösterdiği, liyakatsiz kişiliklere de bu hedeflere yönelmeleri ölçüsünde ödüllendirmeler sunduğu düşünüldüğünde, Kürt hekimlere yönelik saldırılardaki pervasızlık daha iyi anlaşılacaktır.

 

"HEKİMLERE CEZA YAĞDI"

“İyi hekimlik değerlerini savunan Dr. Selim Ölçer, Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, Dr. Şemsettin Koç, Dr. Kemal Karadaş, Dr. Osman Sağlam ve Dr. Mehmet Demir’e kurgulanmış mahkemeler ve yalancı tanıklarla ağır cezalar verilmiştir. Suç unsuru içeren somut bir eylemleri olmamasına, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu tür tanık beyanlarının kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararlar bulunmasına karşın hukuk dışı bir şekilde, soyut iftiralar kanıt sayılarak ‘hekimlik değerleri mücadelesine’ cezalar yağdırılmıştır. Arkadaşlarımızın mesleklerini yapma hakkı ellerinden alınmış, hastalarıyla ilişkileri kesilmiştir." (BİA) (RT)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri