Diyarbakır Barosunda ‘Soruşturma Açıklaması

Diyarbakır Barosunda ‘Soruşturma Açıklaması

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili soruşturma dosyasını inceleyemediklerini belirterek, dosyaya fiili gizlilik konulduğunu ileri sürdü.

Diyarbakır Barosu’nca, Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin başlatılan soruşturmayla ilgili basın açıklaması yapıldı. Adliye binası önünde yapılan açıklamaya, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen ve cüppelerini giyen çok sayıda avukat katıldı. Burada Tahir Elçi için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından avukatlar adına açıklamalarda bulunan Özmen, soruşturmanın hemen başından beri, ısrarlı taleplerine rağmen dosyanın incelemelerine açılmadığını belirterek, “Hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde, adeta soruşturmaya ‘fiili gizlilik’ konulmuştur. Kısmen tarafımıza verilen tutanak ve belgelerden de soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmediği anlaşılmaktadır” dedi.

Olaydan hemen sonra, olay yerinde görevli bulunan polis memurlarının olay mahallini terk etmesi, savcılığın olay yerine intikal etmemiş olması, delillerin etkiye açık bir şekilde bırakılması ve Diyarbakır Valiliği’nce sokağa çıkma yasağı kararının alınmasının soruşturmanın baştan etkili yürütülmeyeceği kuşkusunu açığa çıkardığını anlatan Özmen, şunları kaydetti:

“Olay akabinde, olayın meydana geliş şeklini gösterecek bir ‘olay tutanağı’ tarafımıza verilmemiş, soruşturma makamları ile yapılan görüşmelerde böyle bir tutanağın bulunmadığı kanaati doğmuştur. Soruşturma dosyasında, bugün itibariyle, şüpheli olarak ifadesine başvurulan, gözaltına alınan veya açığa alınan polis memuru bulunmamaktadır. Baro Başkanımızın vurulma anında olay yerinde bulunan ve silahla Baro Başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş ettiği görülen polis memurlarının el sıvaplarının alındığı veya bu kişilerin elbiselerinin kriminal incelemeye alındığı yönünde tarafımızda mevcut bir bilgi bulunmamakta, ayrıca sözlü olarak da ‘alınmadığı’ yönünde tarafımıza bilgi verilmiştir. Basında ‘Tahir Elçi cinayetinde 3 gözaltı’ şeklindeki haber ve benzer haberlerin, kasıtlı olarak soruşturmanın etkili yürütüldüğü algısı oluşturmak üzere servis edildiğini düşünmekteyiz. Gözaltına alınan bu 3 kişi, Başkanımız Tahir Elçi cinayeti ile ilgili değil, öldürülen iki polis memuru ile ilgili gözaltına alınan şahıslardır” diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra dağıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri