İstanbul Sözleşmesinde, Türkiye Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekildi

İstanbul Sözleşmesinde, Türkiye Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekildi

 

Türkiye’de günlerdir konuşulan ve kadın örgütlerin sahiplendiği İstanbul Sözleşmesi’nde Türkiye Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekilerek yürürlükten kaldırılmasına karar verildi. Kararnameye tepki gösteren kadınlar yurt genelinde eylem başlattı İstanbul Sözleşmesine hapi çıkıyor. 

 

Kadına yönelik, aile içi şiddeti önleyici ve şiddetle mücadeleye yönelik yaptırımları barındıran İstanbul Sözleşmesi, boşanan erkeklerin nafaka mağduriyeti yaşdıkları gerekçesi dahil, farklı nedenlerle tartışma konusu olmuştu.

 

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve yaptırım gücü olan ilk uluslararası sözleşme olan bu belge, Mayıs 2011’de ilk Türkiye tarafından İstanbul’da imzalandığı için kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak biliniyor.

 

İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin onaylamasının ardından 1 Ağustos 2014 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme şu ana kadar 17'si AB üyesi, toplam 28 ülke tarafından onaylandı.

 

İstanbul Sözleşmesi psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, tecavüz ve taciz dahil cinsel şiddet olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini kapsıyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri