CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gaziantep'te

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gaziantep'te
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin dış politikada ciddi bir ivme kaybettiğini ileri sürerek, "Kapısını çalabileceğiniz bir komşu bile kalmamıştır" dedi.

Kılıçdaroğlu, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu'na yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gaziantep'in kendi emeği ve sermayesi ile sadece bu bölgenin değil Türkiye'nin, Ortadoğu'nun en önemli markalarından birisi haline geldiğini söyledi. Kentin, önümüzdeki süreçte gelişmesini artırarak devam ettireceğine inandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sağlıklı gelişmesinin yollarından birisinin Anadolu'daki cazibe merkezleri olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

"El Kaide'nin 7 Ekim'e kadar Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nın açılmaması durumunda Ankara ve İstanbul'da intihar saldırısı düzenleyeceği" yönünde açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu,  "Radikal unsurları Türkiye'ye getirip onlara kamp açıp, burada eğitim ve ellerine silah vermek, Katar'dan gelen parayı cebine koyup Suriye'ye göndermek Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmaz" dedi.

Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybetmesinin "terörün ithali" anlamına geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin terörden çok şey çektiğini, hala da çektiğini vurguladı.

El Kaide'nin birçok ilden eleman devşirdiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bizim terörümüz bize yetmezmiş gibi birde El Kaide çıktı karşımıza. Bunu savunmak mümkün değil. Bizim gençlerimiz Suriye'ye gitti ve hayatını kaybetti. Rize'den bir baba beni aradı, 'benim oğlum, Suriye'de öldürüldü 'oğlun şehit oldu' diye beni aradılar' dedi. 'Müslümanın Müslümanı öldürmesi ne zamandan beri şehadet sayılıyor' diye bana söylüyor bunu. Yine bana 'bu ülkenin sınırları yok mu, sınırları kim koruyor? Benim oğlum nasıl gitti Suriye'ye' diye soruyor. Şimdi siz sınırları açtınız yol geçen hanına döndü. Suriye'deki çatışmaları teşvik ettiniz, destek verdiniz. Şimdi destek verdiğiniz örgüt sizi tehdit etmeye başlıyor."

Kılıçdaroğlu, meşru ve hukukun üstünlüğüne inanan devletlerin terör örgütleriyle iş yapmayacağını ifade etti.

Türkiye'nin bu konuda izlediği politikayla başının beladan kurtulamayacağını bilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Özellikle iktidarın bunu bilmesi gerekir" diye konuştu.

Bölgede ısrarla barışı savunduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, Irak'a da gittiğini, bu yüzden eleştilere maruz kaldığını hatırlatarak, "Gidin oradaki Türk iş adamlarına sorun bakayım hangi zorluklarla karşı karşıya kaldılar. Biz orada iş adamlarıyla hükümet yetkililerini bir araya getirdik. Terör bir insanlık suçudur. Teröre karşı hepimizin ama hepimizin ortak tavır alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Uğur Mumcu'nun "teröristin sağcısı, solcusu olmaz, terörist teröristtir" sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"O nedenle benim adamım, onun adamı değil, ülkeyi kim kan gölüne döndürüyorsa? Görüşümüz ne olursa olsun, sağ olabilir, sol olabilir, orta olabilir. Hep beraber karşı çıkmalıyız ve karşı durmalıyız. Daha acı olan Emniyet Genel Müdürlüğünün açıklaması. "El Kaide böyle bir açıklama yapmadı" gibi açıklama yapmış. Emniyet Genel Müdürlüğü neden böyle bir açıklama yaptı? El Kaide ile işbirliği mi var?  El Kaide'nin ağzı yok mu 'biz böyle açıklama yapmadık' diye. Bu tabloya baktığımızda bu açıklamanın ortaya çıkardığı gerçek Türkiye'nin iktidarın El Kaide ile işbirliği yaptığını ortaya çıkarıyor. Bu acı bir gerçektir. Bu uluslararası anlamda Türkiye'nin meşruiyetine zarar getirir."

"Türkiye'nin önemli adımlar atması gerekir"

Suriye'deki çatışmanın durdurulması gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, hükümetin bu konuda sağlıklı, tutarlı adımlar atması ve çağrıda bulunması gerektiğini dile getirdi. Silahların susturulması yönünde adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"İlk atılacak adım budur. Arkasından İstanbul'da veya Ankara'da uluslararası Suriye konferansını toplaması lazım. Bu konferansa ABD, Arap Birliği, Avrupa Birliği, Rusya, Çin ve Suriye'deki taraflar davet edilmelidir. Soruna çözüm bulması adına Türkiye'nin önemli adımlar atması gerekir. Gerek tarihsel birikimi, gerek bölgedeki konumu itibariyle Türkiye'ye yakışan budur. Siz çatışmanın bir parçası olursanız sorumluluğu size sıçrar, nitekim sıçradı. Cilvegözü ve Reyhanlı bunun tipik örneğidir. Biz hükümete defalarca çağrı yaptık, 'akan kanı durdurun, taraf olmayın' dedik. 'Taraf olursanız, Türkiye bundan zarar görür' dedik. Ama 'hayır biz taraf olacağız' dendi. Bugün Suriye tezkeresi konuşuluyor. Bir şey olursa Suriye'ye saldıracağız. Suriye bize niye saldırsın ki, güç var mı? Tezkerede yanlış, doğru değildir."

"Huzur ortamına ihtiyacımız var"

Türkiye'nin dış politikada ciddi bir ivme kaybettiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Kapısını çalabileceğiniz bir komşu bile kalmamıştır. Türkiye bölgede yalnızlaştı" dedi.

Sadece Türkiye'de değil bölgede huzur istediğinin altını çizen Kılıçdaroğlu,  "Ne oldu bize...Bölgede saygınlığı olan bir devlettik, herkese kucak açan devlettik. Türkiye hukukun üstünlüğüne inanan bir devlettir. Hukukun üstünlüğünü savunan bir devlettir. Öyle olması gerekir. Biz evrensel dünyanın, çağdaş dünyanın parçası olmak zorundayız. Huzur ortamına ihtiyacımız var. Bunun sağlanması lazım" ifadelerini kullandı.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu da özellikle sanayide ve ihracatta bu bölgede lider konumda olduklarını dile getirdi.

Konukoğlu, ziyaret anısına Kılıçdaroğlu'na Osmanlı tuğrası işlemeli bakır sürahi hediye etti. - GaziantepBu habere yorum yazın:
*Ad Soyad:*Email:*Hatalı Mail Formatı!Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri