7 Hazirandan 1 Kasıma Oy Kaymalarının İlçe İlçe Analizi

7 Hazirandan 1 Kasıma Oy Kaymalarının İlçe İlçe Analizi

Kadir Has Üniversitesi tarafından geliştirilen dijital haritalar, 7 Haziran ile 1 Kasım seçim sonuçları arasında yaşanan oy kaymalarını ilçe bazında inceleme imkânı veriyor. Projenin başındaki isim Prof. Dr. Murat Güvenç, Türkiye’de gerçekleştirilen son iki seçimdeki oy kaymalarının, siyaset tarihinde eşine az rastlanan bir karar değişikliği olduğuna dikkat çekti.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güvenç önderliğinde hazırlanan ve 7 Haziran seçimlerinden 1 Kasım seçimlerine kadar yaşanan oy değişimlerinin bölgesel bazda interaktif haritalar ile ortaya koyan çalışmanın tanıtım toplantısı gerçekleşti. İki seçim sonucunun da değerlendirildiği çalışma kapsamında nerelerde hangi partilere ne kadar oy kayması yaşandığının verileri dijital ortamda ilçe ilçe paylaşıldı. Türkiye’de gerçekleştirilen son iki seçimdeki oy kaymalarının, siyaset tarihinde eşine az rastlanan bir karar değişikliği olduğuna dikkat çeken Murat Güvenç, CHP’nin oylarında hemen hemen hiçbir değişiklik olmamasına karşın AK Parti’nin kazandığı oyların blok olarak MHP’den ve HDP’den geldiğini gösteren tablolara dikkat çekti.

İKİ TEMEL HAREKETİN OYLARI KAYDI, SONUÇ DEĞİŞTİ

Türkiye’de siyasi coğrafyanın içerisinde iki temel aks olduğuna vurgu yapan Murat Güvenç, seçmendeki karar değişimlerinin nedenleri şu şekilde açıkladı: “AK Parti,7 Haziran ile 1 Kasım arasında oy oranını 9 puan artırdı. Bazı partilerin oy oranında da yüzde 25’e varan düşmeler oldu. Yani çok kısa zamanda çok büyük bir karar değişimi yaşandı. Türkiye’deki siyasi coğrafyanın içerisinde iki temel aks var: Bunlar Türk-Kürt ve muhafazakâr-seküler eksenler. Bu tabloda İslamcı damarı büyük ölçüde AK Parti, Türk milliyetçi damarını MHP, Kürt milliyetçi damarını ise HDP temsil ediyor. HDP ve MHP tarzındaki milliyetçi partilere siyasi literatürde hareket partileri deniyor. Hareket partileri, normal siyaset dönemlerinde kendi seçmenlerini bünyelerinde tutabilirler. Fakat kriz ortamları oluştuğunda ve belirsizlikler ortaya çıktığında seçmenleri başka partilere kaçar. Haritalardan, bu değişim büyük ölçüde İç Anadolu Bölgesi’nde olduğunu gördük. 7 Haziran ile 1 Kasım seçim sonuçları arasındaki farklı tablo da buradan kaynaklanıyor.”

“ŞEHİRSEL BURJUVAZİSİ KRİZ ORTAMINDA AK PARTİ’YE KAYDI”

7 Haziran sonrasındaki siyasi atmosferin 1 Kasım seçimlerinin sonucuyla doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken Murat Güvenç, “7 Haziran sonrasındaki cinayetler, siyasi ve iktisadi belirsizlikler, doların artması, hükümetin kurulamaması gibi durumlar, krizin olması için yeterli. Oy kaymaları ile yaşanan kriz ortamının doğrudan ilişkisi var. Ayrıca Kürtlerin içinde de farklılaşmış bir seçmen var. Yitirecek şeyleri olan ve özellikle de şehirsel burjuvazisi dediğimiz Kürt seçmeni, kriz ortamında AK Parti’ye kaydı” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri