Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliğini Destekleme Programı çerçevesinde Türkiye’ye davet edilen Moldovalı koyun ve keçi yetiştiricileri, Ankara, Antalya ve İzmir’de incelemelerde bulundu.
TİKA, Moldova Tarım Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde Türkiye’deki üretici birliklerinin organizasyon yapısının, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine ilişkin teknik altyapı ve uygulamaların yerinde incelemesi amacıyla Türkiye’ye gelen heyette Moldova Cumhuriyeti Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Federasyonu üyeleri, Gökoğuz Yeri Keçicilik ve Koyunculuk Birliği üyeleri ile Moldova Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Gökoğuz Yeri Tarım Müdürlüğü’nden temsilciler yer aldı. Moldovalı yetiştiriciler, Türkiye’nin önde gelen araştırma enstitüleri ve üretici birlikleri temsilcileri ile bir araya gelerek örnek çiftlikleri ziyaret edip, uzmanlar ve meslektaşları ile tecrübe alışverişinde bulundular. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde teşkilatlanma ve çiftçi birliği konularında eğitim alan Moldovalı üreticiler, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitü ile Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi’ni ziyaret ederek küçükbaş yetiştiriciliği başta olmak üzere tarımsal teknolojiler ile ilgili bilgi edindiler. Birlik yapıları ve faaliyetleri ile ilgili bilgi almak amacıyla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği de ziyaret edildi.
4. Uluslararası Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nda süt işleme teknolojilerini inceleyen Moldovalı heyet, Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği temsilcileri ile bir araya gelerek damızlık faaliyetleri konusunda bilgi aldı. Antalya İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü de ziyaret eden heyet, tarımsal üretimde örgütlenmenin önemi başta olmak üzere çiftçi birliği ve kooperatifçilik konularında bilgi edindi. İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde küçükbaş yetiştiriciliği ve gıda üretimi hakkında bilgi alan heyet, İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ni, önde gelen koyun ve keçi çiftlikleri ile keçi sütü işleme tesislerini de ziyaret etti.
Ziyaretin kendileri için çok verimli geçtiğini belirten heyet üyeleri, Moldova’daki birliklerin güçlendirilmesi ve yetiştiricilik tekniklerinin iyileştirilmesi alanlarında yeni işbirliği projelerine ilişkin fikir edinme ve ön değerlendirmelerde bulunma imkânı da yakaladıklarını vurgulayarak TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
"TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliğini Destekleme Programı" ile Moldova’da tarımsal ekonomide kalkınma modelleri geliştirilmesi, tarım birliklerinin yeniden yapılanmasına katkı sağlanması, hayvansal üretimde üstün verimli ırkların geliştirilmesi ve geçimini tarımdan sağlayan aileler için istihdam ve gelir imkânlarını genişletecek projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
Türkiyenin Hayvancılık Alanındaki Tecrübesi Moldovaya Taşınıyor
Türkiyenin Hayvancılık Alanındaki Tecrübesi Moldovaya Taşınıyor