Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu toplantısı kapsamında Sabancı Üniversitesi Mezunlar Derneği ? SÜMED evsahipliğinde, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde 'Türkiye, Avrupa ve Dünya' başlıklı panel düzenlendi. Panelde eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Dr. Kemal Derviş, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Jean Monnet Profesörü Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, lisanüstü öğrencisi Aybars Görgülü ile lisans öğrencisi Melis Yazıcıoğlu söz aldı.
Panelde ekonomiyi değerlendiren Kemal Derviş, Türkiye'nin son 12 yılda çok iyi gelişmeler kaydettiğini söyledi. 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye'nin yüzde 9 ile Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke olduğunu belirten Derviş, "Ama ondan sonra büyüme çok düştü. Geçen sene yüzde 2,5'in altındaydı. Dalgalı bir performansımız var ama buna rağmen Türkiye'nin ürettiği ürünlerin kalitesi yükseldi. Birçok konuda insanları sevindiren olaylarla karşı karşıya geliyoruz." diye konuştu. Bütün eleştirilere ve noksanlara rağmen ciddi bir ilerleme olduğuna, ancak şu anda bir tıkanmayla karşı karşıya kalındığına işaret eden Derviş, bunun sadece Türkiye için geçerli bir sorun olmadığını dile getirdi.
Dünyada da ilginç gelişmeler yaşandığını, Mayıs ayına kadar yükselen ülkelerin gündemde olduğunu, ondan sonra yapılan açıklamalarla bu iyimserliklerin kötümserliğe dönüştüğünü ifade eden Derviş, "Türkiye'de cari açık çok yüksek. Büyüme düşünce cari açık da düşüyor. Ama cari açığı az büyüyerek kapatmak ya da azaltmak sevindirici bir olgu değil. Türkiye'nin belki de en önemli yapısal sorunu bu büyümeyi hızlandırmak ama aynı zamanda cari açığı küçültmek cari açığın finansman kalitesini yükseltmek." şeklinde konuştu.
"Amerika'da federal hükümet kepenkleri kapatmış durumda. Çok gelişmiş bir demokraside öyle bir kutuplaşma var ki, kongreden bir bütçeyi geçiremiyorlar." diyen Derviş, bunun Amerika ve dünya için üzücü bir durum olduğunun altını çizdi.
Türkiye'deki kutuplaşmaya da değinen Kemal Derviş, "Türkiye'deki kutuplaşma vatandaşlar arasında o kadar yok, Amerika'daki kutaplaşma bence vatandaş düzeyinde baktığımız zaman Türkiye'den daha fazla. Türkiye'de herkes daha hoşgörülü gibi geliyor bana. Yani 10 sene once sorun olan meseleler, vatandaşlar arasında artık mesele değil. Tabi çok önemli sorunlar da var, barış süreci gibi, Kürt kökenli vatandaşlarımızla mutlaka birlikte gelecek yüzyılı inşa etmeliyiz. " dedi.