Halıcılar Sudi Arabistan pazarının açılmasını istiyor

Halıcılar Sudi Arabistan pazarının açılmasını istiyor

 

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer,  Türk malı ürünlere Sudi Arabistan’ın 9 aydır ambargo uyguladığını belirterek, bundan halı sektörünün olumsuz etkilendiğini ifade etti.  Halıcıların dövizdeki haraketlilikten fazla etkilenmediği, gibi bankalara döviz kredisi borçlanmanın TL’ye oranla daha avantajlı olduğunu kaydetti.

 

SUDİARABİSTAN DA ALACAĞI OLANLAR SIKINTI YAŞIYOR

Sudi Arabistan’ın Türk mallarının bir kısmına 1,5 yıldır ambargo uyguladığını şimdi tüm ürünlere ambargo uyguladığını belirten Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, “Sudi Arabistan Türk malı halı ve diğer ürünleri istemiyor. Özellikle halı sektörü için bu bir kayıp. Üstelik alacağı olan firmalar tahsilatta da sıkıntı yaşıyor. Hükümet bu konuda gerekli diplomatik girişimleri etkili şekilde yürütmeli. Sudi Arabistan pazarını kazanmalıyız” dedi. www.yenicizgihaber.com

 

SANAYİCİ DÖVİZLE ALIŞ VERİŞ YAPIYOR

Dövizdeki artışın sanayiciyi fazla etkilemediğini ileri süren Oda başkanı Törer, “Firmaların büyük kısmı ihracat üzerine çalışıyor. Bu nedenle döviz ile alıp döviz ile satıyor. Bu yüzden bir kayıpları yok. Aynı şekilde sanayici bankalarda krediyi döviz bazından alıyor. Çünkü dövizdeki faiz oranı TL ye göre daha uygun, sanayicinin fazla bir kaybı olmuyor. Ayrıca cirosu yüksek olan, firmalar sicillerine göre istedikleri bankada ihtiyacı olan kredisini rahatlıkla alabiliyor. Sanayicilere, bankaların kredi vermeyle ilgili bir çekincesi de zaten yok” dedi. 

 

GAZİANTEPLİ HALICILARIN HEDEFİ 2.5 MİLYAR DOLAR

Gaziantepli halıcılar olarak hedeflerinin 2,5 milyar dolar ihracat olduğunu ileri süren Oda başkanı Mehmet Törer, Türkiye ihracatının yüzde 80’ini yaptıklarını belirterek, ”Gaziantep’teki halı sektörü oldukça büyüdü. Neredeyse birçoğu bir Merinos kadar üretim yapıyor. Ayrıca son yıllarda bazı firmalar kayma halı tabana yatırım yapıyor. Çünkü talep olukça fazla” şeklinde konuştu.

 

İPLİK SIKINTISI YOK

Başkanı Törer, halı sektörü olarak sanayicinin hammadde konusunda bir sıkıntısı olmadığını sektörün en önemli ham maddesi jüt ipliğin ise Bangladeş’te ithal edildiğini kaydetti.

 

VERGİ ORANLARI ÇOK YÜKSEK

Bu arada vergi oranlarının ve çeşitlerinin çok olduğu, oranların mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyleyen başkan Mehmet Törer, aynı zamanda asgari ücretinde mutlaka vergi dışı bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

                                                                                                                                                                                                                                                  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri