GİMDES, Kasım ayında başlattığı ’Helal Lokma Ailede Başlar’ eğitimi geçen hafta tamamladı.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES), Kasım ayı başında ’Helal Lokma Ailede Başlar’ adıyla başlattığı eğitimi geçen hafta tamamladı. Ayrıca GİMDES, Trabzon’da, Şanlıurfa’da, Kız Kuran kurslarında ve İsmailağa Külliyesinde çeşitli eğitimler verdi. Bolu’da Halal Dünya Market şubesinin açılışını yapan GİMDES, bu vesileyle binlerce vatandaş helal ve tayyip yaşam hakkında bilgilendirildi.
Trabzon Halal Dünya Marketleri şubesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Trabzon Şubesi’nin organizesi ile 2 farklı yerde konferans gerçekleştirdi. GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Büyüközer ve Başdenetçi Kimyager Ali Rıza kurum konuşmacı olarak katıldığı konferanslarda gıda ekonomisi, gıdalarda kullanılan koruyucu katkı maddeleri, helal gıda sertifikalama sistemi, kozmetik ve temizlik ürünlerinde kullanılan zararlı kimyasallar ve ilaçlardaki tehlikeler hakkında bilgi verdiler.
Bilinçli kız öğrencilerin isteği doğrultusunda da Şanlıurfa Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde konferans veren GİMDES, Baş Denetçi İbrahim Halil Yüzgül tarafından GİMDES’in kuruluş amacı, misyonu, gıda katkılarının kullanım amaçları ile ilgili bir sunum yaptı. Müslümanların helal, şüpheli ve haram katkılara çokça dikkat etmesi gerektiğini açıklayan Yüzgül, “Özellikle bir Müslümanlar kolayı 5 içerikten dolayı içmemelidir. Bunlar carmin, karbondioksit, aspartam, alkol, fosforik asittir. Bunlar zararlı olmak ile beraber haram olan alkolü de içermektedir. Aspartam çocuk şurupları dahil bütün tatlı şeylerde kullanılır. 1 kg.’ın şekerden 200 kat daha tatlı ve sağlığa çok zararlıdır" dedi. Yüzgül, konferansta, domuz ve jelatinin kullanım alanları geniş bir şekilde anlattı.
Her yıl olgunlaşma ve kendini geliştirmek için İstanbul İsmailağa külliyesinde 2 yıllık kursa alınan hocalara ’Helal Gıda ve Helal Sertifikalama’ konularında seminer veren GİMDES bu yılki seminerini de gerçekleştirdi. Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer ve Dr. Halim Aydın, Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lı (GDO) ürünlerdeki helallik ve sağlık üzerindeki riskler, gıda, kozmetik ve ilaçlardaki helalliği bozan ve sağlığa zarar veren bazı katkı maddeleri anlattılar.
Helal lokmada, ilk mektebin annelerin olduğunun bilinmesi ve bu vazifenin icra edilmesi amacıyla genç kızlarla buluşan GİMDES Kadınlar Kurulu, Ümraniye Dudullu Gülistan Kız Kur’an Kursu’nda ve Zeytinburnu Kız Yurdu’nda ’Müslüman Bir Annenin Çocuğuna Helal Bilinci Yerleştirmesi’ konulu seminer verdi. Çocukların, özellikle gıdada helal haram kavramlar ile tanıştırılması ve bir annenin çocuğuna helal bilinci yerleştirmesi amacıyla gereken vazifelerinin anlatıldığı seminerde, ancak helal lokma ile yetişmiş ve helal yaşam şuurunda olan bir gençlik ile bugünkü buhranlarından kurtulabilineceği anlatıldı.
Gimdesten Helal Lokma Ailede Başlar Eğitimi
Gimdesten Helal Lokma Ailede Başlar Eğitimi