Gaziantep ekonomisi masaya yatırıldı

Sanayiciler; Sektörel yığılmaların önüne geçmeli ve katma değerli ürünler üretmeliyiz. Deprem sonrasında nitelikli iş gücümüzün farklı şehirlere kayması nedeniyle üretimde yaşadığımız sorunları üniversite-sanayi işbirliği ile çözüme kavuşturabiliriz

GAZİANTEP- YENİ ÇİZGİ: Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Dünya bankası verilerine göre en rekabetçi 7 şehirden birisi olan Gazantep’te Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve OSB'de 1300'ün üzerinde firmada 250 binin üzerinde kişi istihdam edildiğene dikkat çekerek ekonomideki önemine vurgu yaptı.

Gaziantep'in ekonomisinin değerlendirildiği, ''Şehrin Ekonomisi'' başlıklı panel Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. GSO ev sahipliğinde, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen programa Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuncay Yıldırım, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yaşar Erturhan, Turkuvaz Medya Grubu Tematik Kanallar Reklam Genel Müdürü Sibel Doğru, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katılırken, Gaziantep'in ekonomisi, ihracatı ve iş dünyasının beklentileri hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

GAZİANTEP VALİSİ KEMAL ÇEBER

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Valisi Kemal Çeber: ''Gaziantep bulunduğu konum ve üretim kapasitesi bakımından yakınında bulunan ülkeler de dahil olmak üzere birçok şehir için cazibe merkezi halindedir. Üretimin, sanayinin, ticaretin merkezi ve birçok konuda ilklerin kentidir. 190'dan fazla ülke ile uluslararası ticaret yapan bir şehir olan Gaziantep, ticaret sanayi ve üretime ilişkin hangi istatistiklere bakarsanız bakın her zaman zirvedeki şehirler içerisinde yer almaktadır. Dünya bankası verilerine göre en rekabetçi 7 şehirden birisidir. Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi olan Gaziantep OSB'de 1300'ün üzerinde firmada 250 binin üzerinde kişi istihdam edilmektedir. Bu şehir müteşebbis bir ruhla, şartlar ne olursa olsun her türlü zorluğa rağmen hep yeni yatırımlar peşinde koşmaktadır. Bizler de bu şehrin sanayisinin ve sanayicisinin önünü açmak için her zaman gayret gösteriyoruz. Bu vesile ile böyle bir programın Gaziantep'te gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum'' İfadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından A Haber Spikeri Merve Tepe moderatörlüğünde GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yaşar Erturhan'ın konuşmacı olduğu Şehrin Ekonomisi başlıklı panele geçildi.

GAZİANTEP SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de panelde yaptığı konuşmasında: "Sürdürülebilirlik ve verimlilik günümüzün en önemli konuları arasında yer almaktadır. İşletmelerimizi israftan kurtararak ve üretim maliyetlerimizi düşürerek rekabet etme gücümüzü artırabiliriz. Bunu gerçekleştirirken bir yandan da yeşil dönüşüme ayak uydurarak 2026 itibariyle ihracat noktasında karşımıza çıkacak karbon vergisi engelinin önüne geçmeliyiz. Bu konuda Gaziantep Sanayi Odası olarak 2019 yılından bugüne kadar firmalarımızı bilgilendirme noktasında birçok eğitim ve çalışmalar gerçekleştirdik, Türkiye'de karbon ayak izini hesaplayan ve doğrulayan ilk oda ve TÜBİTAK'ın 25 çözüm ortağından birisi olduk'' dedi.

Krediye ve müşteriye ulaşma noktasında zorluk yaşadıklarına vurgu yapan Adnan Ünverdi: "Orta Vadeli Program bizim için kurtarıcı bir reçete olup sonuna kadar destekliyoruz. Fakat yüksek faiz, krediye ulaşım ve kredi maliyetlerinin yüksek oluşu sanayiciyi olumsuz etkiliyor. En büyük pazarımız olan AB ülkelerindeki ekonomik durgunluk başta olmak üzere, küresel ticaretteki sorunlar karşısında sanayi sektöründe daralmanın etkilerini azaltmak için üreten kesime yönelik krediye ulaşımın bir şekilde kolaylaştırılmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

"Yatırımlar konusunda Devlet Planlama Teşkilatı'nın tekrar devreye alınması gerekiyor" diyen Ünverdi, sözlerini şöyle tamamladı "Tarım, eğitim sanayi ve tüm noktalarda bir envanter çerçevesinde planlama yapmalıyız. Sektörel yığılmaların önüne geçmeli ve katma değerli ürünler üretmeliyiz. Deprem sonrasında nitelikli iş gücümüzün farklı şehirlere kayması nedeniyle üretimde yaşadığımız sorunları üniversite-sanayi iş birliği içerisinde çözüme kavuşturabiliriz.''

GAZİANTEP TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET TUNCAY YILDIRIM

Gaziantep olarak fiziksel depremin yanı sıra finansal anlamda da sarsıntı yaşadıklarını belirten GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım da konuşmasında; ''Dünya ekonomisinde daralmanın yaşandığı günümüzde bizler Gaziantep olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyor, her türlü zorluğa rağmen mücadele vermeye devam ediyoruz. Bu noktada devletin vermiş olduğu teşvik ve destekleri artırmasını temenni ediyoruz. Girdi maaliyetlerinin yüksek olduğu günümüzde SGK prim destekleri ve kayıt dışı çalışmanın önüne geçilerek üretimde sürekliğin sağlanmasına katkı sunulmalıdır'' dedi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ (GAİB) KOORDİNATÖR BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET ÇIKMAZ

İhracatın Gaziantep ve ülke ekonomisi noktasında büyük öneme sahip olduğunu söyleyen GAİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Mehmet Çıkmaz da konuşmasında şunları kaydetti: "2000'li yılların başında şehrimizde 600 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşirken bugün bu rakam 10 milyar doların üzerinde seyretmektedir. İhracat rakamlarımızın daha da yükselmesi için katma değerli ürünler üretmeli, şehrimizden çıkardığımız markalar ile dünyaya daha etkin şekilde açılmalıyız. Bunun yanı sıra tarım noktasında da verilecek teşvikler ile üretim kapasitesini artırarak söz sahibi olmaya devam etmeliyiz."

GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (GAOSB) YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ YAŞAR ERTURHAN

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Yaşar Erturhan, Gaziantep OSB'nin son durumu ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep OSB'nin 5 bölgesinde, tekstil, plastik, gıda, kimya, metal ve geri dönüşüm gibi birçok sektörde faaliyet gösterildiğinin altını çizerek, "Şu an da 11 milyon metrekare alana sahip 6. bölgemizin de arsa tahsislerini gerçekleştiriyoruz. Burayla birlikte istihdam sayımızı 350 bine ve ihracat rakamlarımızı da 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. OSB'mizde hayata geçirdiğimiz Travmatik Acil Durum Hastanesi, Organize Sanayi Finans ve İş Merkezi (OFSİM), Fırat Su İsale Hattı, Köprülü Kavşak, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atölye Binası ve Çok Amaçlı Salon ve 4 çarşı gibi projelerimiz ile hem çalışanlarımızın hem de iş verenlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Panel soru-cevap kısmının ardından sona erdi. (Haber Merkezi) www.yenicizgihaber.com

YENİ ÇİZGİ’DEN

Merhaba kıymeti takipçilerimiz

Güçlükle emek harcayarak hazırlayıp haber sitemizde yayına verdiğimiz haberlerimizi ve gönüllü olarak makale yazan yazarlarımızın yazılarını sosyal medyada ortamından da paylaşarak siz kıymetli takipçilerimiz başta olmak üzere yurttaşlarımızla paylaşıp bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Basın; demokrasi ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Eğer demokrasi ve özgürlüklerden, haktan, hukuktan yanaysanız, sahiplenip duyarlı olarak tavır koyacaksak, o zaman özgürlüklerden yana olan basına maddi ve manevi anlamda sahip çıkarak yaşatmak gerek. Güçlü basın, güçlü demokrasi demektir. Hak, hukuk, Adalet demektir. Yoksa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.

Bu nedenle öncelikli olarak ilk ve en kolayından yapmanız gereken, lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyin, Ana Sayfamızda veya haber içeriklerinde çıkan Google reklamlarını, mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz. Aynı zamanda haberlerle ilgili beğeni, yorum, paylaşım, rt yapabilirsiniz. Ayrıca facebook, twitter ve instagram da bizi takip ederek destek verebilirsiniz. Aynı zamanda gerek kendinizin gerekse çevrenizdekilerin Özel reklam ve tanıtım yoluyla vereceğiniz maddi destekler elbette çok daha önemlidir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bildiğiniz gibi bizler maddi gücümüzü sadece reklamlardan alıyoruz. Bunun için reklam bizim ayakta durmamız, güçlü ve cesaretli olmamız için çok önemli bir destektir.

Bu nedenle Reklam desteğinizi önemsiyoruz. Çünkü Devletten ve sermaye gruplarından aldığımız destek yok. Bağımsız ve özgür gazetecilik için, aydınlık yarınlar için, eşit yurttaşlık hedefi ve özlemiyle Sağlıklı ve Mutlu kalın.

Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;

Web Haber Sayfamız

https://www.yenicizgihaber.com/

facebook hesap

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

twitter hesap

https://x.com/yenicizgigazete

instegram hesap

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri