Bursa'da susamsız simit protestosu

Bursa'da susamsız simit protestosu

Geçen sene kilosu 4 lira seviyesinde olan susamın bu yılki perakende satış fiyatı 9-9,5 lirayı buldu. Susam zammını protesto eden Bursalı simitçiler ise susamsız simit üretti. Susamsız simitler, Cumhuriyet Caddesi'nde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.

SUSAMSIZ 70 KURUŞ

Susamlı simidin 1 liradan satıldığı şehirde, susamsız simit 70 kuruştan satışa sunuldu. Susamsız simit vatandaşlar arasında da görüş farklılığına sebep oldu. Bazıları susamsız simidi beğenirken bazıları da "Simide lezzeti susam veriyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.

ÜRETİM 6 YILDA 7 BİN TON AZALDI

Tropik ve subtropik iklim kuşaklarında üretilen susam dünya genelinde 8 milyon hektar alan üzerinde ekiliyor. Hindistan ve Sudan en fazla susam yetiştiren ülkeler.

Türkiye'de ise susam rekoltesinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşandı. 2007 yılı itibariyle 43 bin hektar alandan, 23 bin tonluk susam üretimi elde edilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; geçen sene 292 bin 63 dekarlık ekili alanda 16 bin 221 ton susam üretildi.

YILLIK 150 BİN TON SUSAM TÜKETİYORUZ

Yıllık ortalama 150 bin ton civarında susam tüketilen Türkiye'de üretim 16 bin ton olarak gerçekleşiyor. Türkiye ürettiği susamın neredeyse tamamını Japonya'ya satarken ihtiyacını Afrika ülkelerinden karşılıyor. 2013'ün Şubat ayından buyana susama yapılan zamlar sebebiyle zor günler geçiren simitçiler, çareyi susamsız simit üretmekte buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri