TARLA FİYATI 1 LİRANIN ALTINA DÜŞMEDİ
Sofraların vazgeçilmesi biber bu yıl üreticinin ağzını tatlandırdı. Bursa’nın bazı ilçelerinde yetiştirilerek dünyanın çeşitli ülkelerinde ihraç edilen biberin tarla fiyatının 1 liranın altına düşmemesi çiftçilerin yüzünü güldürdü.
ALTIN BİBER FESTİVALİBursa’nın Yenişehir İlçesinde yetiştirilip 40 civarındaki ülkede sofraları süsleyen biber ‘Uluslararası Altın Biber Festivali' ile dünyaya tanıtılacak. Tarladan toplanıp yurt içi ve dışına satışı öncesinde tartılıp, ambalajlandıktan sonra saklanması için soğuk hava depolarında tutulan Yenişehir’e bağlı Yolören Köyü adeta biberle yatıp kalkıyor.
2016'DA 270 BİN DÖNÜM ARAZİ SULANABİLİR OLACAKYenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, 1978 yılında ilçede yetişen biberin Avrupalının sofrası ve pazarına çıktığını belirtirken, “O günden bu güne Avrupa pazarına ilçe biberimiz halen girmeye devam ediyor. Biber ihracatı yapan firmalarımız ayrıca Bursa’nın diğer ilçelerinde ki meyvesini buraya taşıyarak buradan sevkiyat yapıyor.” dedi. Yenişehir’de 520 bin dönüm ekilebilen arazi olduğunu bildiren Aktaş, “Sulanabilir 100 bin dönüm, 2016 yılı itibari ile 270 bin dönüm arazi sulanabilir olacak. İlçemizde yetişen biber yıllık yaklaşık 60 bin ton oluyor. İhracat olan bölümü 12 bin ton civarında. Bu nedenle Avrupa pazarında rekabet edebilmemiz için diğer ülkelerden daha kaliteli ürün yetiştirmeliyiz. Maliyetlerin düşük olması için pazarımızı genişletmemiz açısından da bu tür festivallerin yararlı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
YILDA 60 BİN TON BİBERKuraklıktan dolayı göletlerde su olmadığı için sebze ekimi yapılmadığını anlatan Aktaş, şunları söyledi: “Bizim ova köylerimizde kendi imkanları ile sulanabilir 100 bin dönüm civarında arazi var. Bunun yaklaşık 20 bin dönümünde biber ekimi yapılıyor. Toplam 60 bin ton civarında üretim var. Bunun 12 bin tonu yurt dışı diğerleri ise iç piyasaya sunuluyor.” Şu anda biber fiyatlarının 1 ila 1,5 arasında değiştiğini anlatan Aktaş, 1 liranın altına düşmemek şartıyla bu fiyatların tatmin edici olduğunu, anacak 1 liranın altına düşünce tatmin etmediğini kaydetti. İlçede ihracat sezonunun 25 Temmuz’da başlayıp kırağı vurana kadar devam ettiğini anlatan Aktaş, bölgede faaliyet gösteren firmaların ise Akdeniz bölgesinde sezon bittikten sonra 25 Temmuz itibari ile ilçeye yöneldiklerini sözlerine ekledi.
KURAKLIK KURU TARIMI VURDUYolören köyünden çiftçilikle uğraşan Tarık Mutlu, kapya biberi topladıklarını anlatırken, “Şu anda iç pazara İstanbul’a 1 liraya kilosunu satıyoruz. Pazarda ise 1,5 ila 2 lira arasında satılıyor. Bu sene ki fiyatlardan memnunuz, güzel. Bu sene verim de güzel. Allah'a şükür güzel, bir sıkıntı yok.” dedi. Kapya biberde sıkıntı olmazken, domates gibi ürünlerde zarar olduğunu vurgulayan Mutlu, “Domateste falan sıkıntı var. Havaların dengesiz aşırı yağışlı gitmesi hastalık yaptı ve vuruldu domatesler. Ayrıca daha sonra kuraklığın etkisi ise özellikle kuru tarımda, ayçiçeğinde daha fazla gözlendi. Bizim burası sulu tarım olduğu için bizi fazla etkilemedi.” şeklinde anlattı.