15. Growtech Eurasia; Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 30 ülkeden 650 markanın katılımı ile kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Antalya Expo Center’de 35 bin metrekarelik alanda 5 Aralık’a kadar açık kalacak fuarı, 10 ülkeden 40 kişilik alım heyetinin yanı sıra, yaklaşık 70 ülkeden 80 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
UBM EMEA (İstanbul) Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı, her yıl istikrarlı şekilde fuarın büyüdüğünü belirterek, UBM’nin 96 yıllık geçmişi ve 5 binden fazla çalışanı ile 30 ülkede faaliyet gösteren, yılda 400’den fazla global zirve organize eden 2 milyonun üzerinde katılımcıyı bir araya getiren lider fuar ve iletişim şirketi olduğunu söyledi.
UBM olarak Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kafkaslar’ın lider fuarı Growtech Eurusia’yı Antalya’da gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını aktaran Balcı, şöyle konuştu: “Sera ve teknolojileri, takım ekipmanları, sulama sistemi, tohumculuk, bitki besleme ve koruma biyolojik mücadele, tarımsal teknoloji ve ekipmanlarını 30’u aşkın ülkeden 650 lider firma fuarda yer alıyor. Tarlasında toprağını ekip biçen çiftçiden, dünya pazarlarına ihracat yapan dev şirketlere kadar tarım sektörünün her yönüyle temsil edildiği Growtech, bu yıl 15. yılını kutluyor. Amacı ülkemizde tarım sektörünün ticari olarak gelişmesine katkı sağlamak olan Growtech Eurasia Antalya Tarım Fuarı; Arnavutluk, Azerbaycan, Hırvatistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Mısır, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tunus olmak üzere 10 ülkeden 40 alım heyetiyle katılımcıları bir araya getirdi. Alım heyeti programıyla Growtech Eurasia’nın sektör için 500 milyon doların üzerinde iş hacmi oluşturması bekleniyor.”
“LİDER OLMAK YENİLİKÇİ OLMAYI GEREKTİRİYOR”
Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi C. Van Rıj, büyükelçilikte ilk yılı olduğunu belirterek, ilk resmi ziyaretini Antalya’ya gerçekleştirdiğini kaydetti.
Hollandalı şirketlerin bulunduğu tarım fuarına katılmanın önemli olduğunu aktaran Rıj, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hollandalı şirketler Antalya’yı ikinci ev haline getirdi. Çocuk ve Çiçek temalı Expo 2016 Antalya ile Antalya sektörün önemli bir temsilcisi olacak. Antalya’da hem iyi bir iklim, hem kaliteli bir toprak var. Bu alanların teknoloji ile buluşması çok önemlidir. Bu fuar bize bunları bir araya getirme fırsatı veriyor. Hollandalı girişimcilerin daha fazla ortaklık kurma çabası içinde olduğunu görüyoruz. Çiçek tohum ve bitki açısından Hollanda lider bir ülkedir. Burada lider olmak yenilikçi olmayı gerektiriyor. Hollanda’da akıllı sera, ışıklandırma, katı atık ve robotla çalışma gibi yenilikler var. Bu zorlu konularda bütün paydaşlarla birlikte beraber olmak Türk ortaklarımıza yardımcı olmak istiyoruz. Daha fazla ekonomik katkıyı elde etmek bizim için en büyük amaç.”
“HOLLANDA EXPO 2016’YA KATILIYOR”
Büyükelçi Rıj, Hollanda’nın Expo 2016 Antalya’ya katılmaya karar verdiğini belirterek, “Orada bir Hollanda bahçesi yapılacak. Tema ‘Yeşil Şehir’ olacak. Expo’nun 6 aylık süresince bahçemizde müzik performansları yer alacak. Expo 2016’dan sonra ulusal bahçelerimiz yerini koruyor olacak. Bahçemizin buradan bir ziyaret sembolü olarak bütün dünyaya açılmasını umut ediyoruz” dedi.
“TOHUMCULUK SEKTÖRÜ KABUK DEĞİŞTİRİYOR”
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gencer, tohumculuk sektörünün kabuk değiştirdiğinin altını çizerek “Önemli bir proje ama bu fuar alanı Antalya için yeterli değil. Antalya’ya yakışır daha geniş bir alana ihtiyacımız var. Sektörün gelişme noktasında, ürünlerin kullanıcı ile buluşması adına önemli buluyorum. Bu noktada yetkililerden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Growtech’in Avrupa’nın ihtisas anlamında en önemli fuarlarından biri olduğunu aktardı.
“ANTALYA TARIM VE TURİZM OLARAK RUSYA KRİZİNDEN ETKİLENİR”
Önemli siyasi sıkıntılardan geçildiği dönemde tarım mensuplarının yüzünde endişeler yer aldığını dile getiren Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ümitli şeylerden bahsedeceğim. Rusya krizi ile birlikte Türkiye’nin toplam ihracatının tarım ve hayvansal üretimde geçen yılın 13 milyar dolar ihracatının 1 milyon 200 binini yaş sebze ve meyve olduğunu görüyoruz. Bu hacimde Rusya ihracatı yüzde 10. Bu gözardı edilebilir. Spesifik olarak bakıldığı zaman Antalya, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üreticisi şehri. İhracatının üçte ikisi Rusya’ya yapılıyor. Antalya’nın yanı sıra Adana ve Mersin şehirlerinde narenciye alanında ciddi endişeler var.”
“BEKLENMEDİK AFET YAŞIYORUZ”
Yaşananların sosyal krize doğru gittiğini ileri süren Budak, şunları söyledi: “Beklenmedik, sel gibi bir afet yaşıyoruz. Doğal afet olması gerekmiyor sektör için afet programının hazırlanması gerekiyor. Geçen yıl Rusya’da yaşanan krizden dolayı tarım sektörü aşağı doğru gitti. Avrupa Birliği ile yaş ticaret sebze meyve anlaşmasını zorlamalıyız. Siyasilerden talep etmeliyiz. Turizmde de Antalya yüzde 35 Rusya pazarına bakıyor. O nedenle turizm konusunda sıkıntı olacak. Tarım ürünlerini etkileyecek bir tabloda ortaya çıkacak. Acil desteklerin verilmesi gerekiyor. Her krizde çıkış yolu buluyoruz. Bu yıl zor geçebilir ama bu zorluklar bizi yeni pazarlara götürecek ve zorlayacaktır.”
Yeditepe Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin sahibi Bedrettin Dalan ise, "Gıda ve tarım konusunda ciddi atılımlar yaptık. Şuan dünyadaki bir çok üniversitenin önüne geçmiş bulunmaktayız. Özelikle tohum konusunda bitkisel dev bir park oluşturmuş durumdayız" dedi.
Konuşmaların ardından; bitki besleme ve koruma, biyolojik mücadele,tarımsal bilişim ve danışmanlık, sera teknolojileri, sulama sistemleri ve ekipmanları, tarımsal makine ve ekipmanları kategorilerindeki Growtech Eurasia 8. Tarım Ödülleri, sahiplerine verildi. Daha sonra fuarın açılış kurdelesi protokol tarafından kesildi. Ardından protokol ve katılımcılar fuar alanını gezdi.[gallery link="file" ids="29722,29723,29724,29725,29726,29727,29728,29729,29730,29731,29732,29733,29734,29735,29736,29737,29738"]
15. Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları Ve Teknolojileri Fuarı
15. Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları Ve Teknolojileri Fuarı