GAZİANTEP - AYSEL ŞAHİN; EĞİTİM – İŞ Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat AKP-MHP Hükümetinin 2021 yılı için eğitime komik bir bütçe ayırdığını belirterek, “ayrılan bütçe yüzde 15.7 bunun 11.3 ü yatırıma ayrılırken öğrencilerin ihtiyacı olan eğitim materyallerine yetecek düzeyde değil. Kaldı ki, bu bütçe ile eğitimin fiziksel ortamı olan bina vs.nin bile güçlendirme, yenileme ve yeni binaların yapımı için harcanması planlanmaktadır. Bu asla mümkün değil” dedi. Arpat, Eğitim ’İş’in çözüm önerilerini Bakanlığın dikkate almasını istedi.
Başkan Arpat, hükümetin pandemi sürecinde eğitimle ilgil tutarsız politikaları öğrencileri ve tüm eğitim çalışanlarını perişan ettiğini belirtirken, “MEB in kafası karışmıştır ve eğitimi günlük politikalarla yöneten Bakanlık okul öncesi eğitim için yeniden yüz yüze eğitime bir gecede geçme kararı alarak tutarsızlığına devam ettirmektedir” dedi.
Hükümetin eğitim politikaların eleştiren EĞİTİM – İŞ Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat
Açıklamasına şöyle devam etti;
“Bütün dünya insanlarının yaşadığı zorlu pandemi sürecinden ülkemizde nasibini almış ve bu durumdan toplumun her kesimi fazlasıyla etkilenmiştir. Bu dönemin eksikliklerini tespit etmek ve bu konuda çözüm üretmek de Eğiim iş sendikası olarak tarafımızdan asli görev olarak görülmektedir.
Son bildirilen Milli Eğitim bütçesi, 211 milyar 993 milyon 156 bin lira olarak belirlenmiştir. Bu rakam 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 15.7' sini oluşturuyor. Ancak bu bütçenin yalnızca 11,3 milyarlık kısmı yatırıma ayrılarak; örencilerin ihtiyacı olan eğitim materyallerine yetecek düzeyde bile değildir. Kaldı ki, bu bütçe ile eğitimin fiziksel ortamı olan bina vs nin bile güçlendirme, yenileme ve yeni binaların yapımı için harcanması planlanmaktadır.
Covid–19 tedbirleri alınırken aynı zamanda eğitimin sürekliliği de sağlanmalıdır. Bu süreçte hala eğitim materyalleri ihtiyacı tespit edilememiş tespit edilenler de karşılanamamıştır. Üyelerimizde aldığımız bilgiler doğrultusunda canlı derslere katılımın % 30 oranlarında olduğu bu durumun internet altı yapısının eksik olması, her evde internet imkânı olmaması, evde birden fazla kişinin aynı saatlerde internete girme durumunda olması gibi sıkıntıların söz konusu olduğu tespit edilmiştir” diye ifade etti.
Pandemi süreciyle MEB in kafasının iyice karıştığı, eğitimdeki eşitsizliğin daha da arttığını ifade eden şube başkanı Arpat şöyle devam etti;
“MEB in kafası karışmıştır ve eğitimi günlük politikalarla yöneten Bakanlık okul öncesi eğitim için yeniden yüz yüze eğitime bir gecede geçme kararı almıştır şöyle ki; www.yenicizgihabercom
-19 Kasım 2020 tüm kademelerde yüz yüze eğitime ara verilmiş
-20 Kasım 2020 okul öncesi kurumlar beş gün yüz yüze eğitime başlamış
-27 Kasım 2020 valilik kararıyla okul öncesi eğitime de yeniden ara verilmiş
-14 Aralık 2020 bir geceden sabaha okul öncesi eğitimde yüz yüze eğitime yeniden başlamıştır.
27.11.2020 tarih ve 17356600 sayılı personel genel müdürlüğünün ek ders ile ilgili yazısında sınıf öğretmenlerinin derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde öğretmenin okulda görevlendirilmesi durumunda öğretmene ek ders ödemesi yapılacağı (Zaten öğretmen haftada bir gün okula giderek bu görevi yerine getiriyor.) aksi durumda ödeme yapılmaması gibi keyfi uygulamalarla bazı öğretmenlere ödeme yapılmadığı yönünde şikayetler de tarafımıza bildirilmektedir.”
Eşit şartlarda olmayan öğrenciler aynı sınava gireceklerini hatırlatan Ali Arpat, “ LGS ve YKS öğrencilerinin başarısızlıklarından öğrenciler sorumlu olmayıp bakanlığın bunun için bir an önce çözüm üretmesi gerekmektedir. Bu çözümleri paydaşlarıyla tartışarak ve dinleyerek yapması gerekmektedir. Sınavda seçiciliği olmayan basit sorularla başarının yükseltilmesi de eğitime vurulacak ikinci darbedir. Özel okulların ortalamaları yüksek tutup başarıda eşitsizliğe bir defa daha katkıda bulunması haksızlıktır. Bakanlıkta bunla ilgili bir çalışma bekliyoruz” şeklinde konuştu. www.yenicizgihaber YENİ ÇİZGİ